Ehető vadnövények, amik újjávarázsolják a kedvenc ételeinket

Se szeri, se száma azoknak a vadnövényeknek, amelyeket immár nemcsak a csúcsgasztronómia használ az éttermekben, de mi magunk is színesíthetjük az étkezésünket, ha az asztalunkra tesszük. Tavasszal a legtöbben szeretnénk lefogyni, a télen felkúszó úszógumitól megszabadulni. Ennek számos módja van, az egyik, ha a szervezetünket gyógy- és vadnövényekkel gyógyítjuk, kiegyensúlyozzuk. A növények a vizet a legjobb formában tartalmazzák, elősegítve, hogy a méreganyagoktól könnyebben megszabaduljon a testünk – írja a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 03. 04. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavasz jegyében megújíthatjuk étkezésünket, változatos fogások kerülhetnek a tányérunkra, az összetevőkért pedig elég a kertbe menni, s ha ez nem adatik meg, az erdők és mezők terített asztalként hívogatnak minket. Az ételek változatos skáláját készíthetjük el, és ehhez különböző konyhatechnológiát használhatunk. Nemcsak salátáknak és ételízesítésre alkalmasak a vadon termő növények, de pesto, párolt saláta, meleg saláta (amikor csak rövid ideig, szinte csak átforgatjuk a serpenyőben az összetevőket), leves, turmix, smootie, főzelék, csatni, mártás és megannyi más készíthető belőlük. A határ a csillagos ég, csak a fantáziánkra van szükség.

Sok olyan fa és cserje található a hazai erdőkben, mezőkön, amelyek virága, termése vagy akár a levele étkezési felhasználásra alkalmas. Az akác virágával palacsintát ízesíthetünk, a fekete bodzából szörp és lekvár is készülhet, a vadrózsa termése teának kiváló, a kökény pedig számos módon felhasználható a lekvártól a szószig, szinte minden elkészíthető belőle, mint rokonából, a szilvából.

Az öt leggyakrabban használt vadnövényt szinte mindenki ismeri. A Hírado.hu-nak Bóday Ádám agrármérnök, humánmikrobiom-kutató készített összeállítást:

(A mikrobiom egy átfogó fogalom, amely a szervezetünkben, azzal összhangban élő mikroorganizmusok összességét írja le – a szerk.)

1. Medvehagyma – tavasszal lombos erdeink aljnövényzetében, mezőkön nő

Egy nő medvehagymát szed az erdőben a Zala megyei Obornak és Bocska között 2017. március 26-án. Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi két kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirágéval, a levek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban (MTI Fotó: Varga György)

Fokhagymára jellemző fűszeres szaga/illata miatt a hasonló, de mérgező gyöngyvirág levelétől jól megkülönböztethető. Kiváló természetes antibiotikum, magas klorofilltartalommal, strukturált vízzel, kiemelkedő ásványi anyag összetételével, illetve igen komoly emésztést elősegítő hatásával. Használhatjuk simán vajas kenyérre, pirítósra fektetve, szendvicsekben, vajkrémekben, salátaként és salátaöntetek fűszerezésére egyaránt. Húsokat, gombákat, sajtokat göngyölhetünk vele. Szárítható, savanyítható és természetesen frissen a legjobb dísze is a húsvéti terített asztalnak.

2. Kövér porcsin – tavasztól nyár végéig terem napos területeken, parlagokon, ágyások közt

(Fotó: Wikipedia)

A kövér porcsin tojásdad pozsgás levelével mindenki találkozhatott már. A növény magas víztartalmát, magas ásványianyag-tartalmát és ómega 3 zsírsavtartalmát a népi gyógyászat is felismerte, kiváló sós/kesernyés salátanövény. Strukturált víztartalma kedvez a bélmikrobiom fermentációs folyamatainak. Nyersen javasolt a fogyasztása kevert salátákban, szendvicsekben, azonban finom húslevesbe vágva és vajon párolva, fokhagymás fűszerezéssel kiváló főzeléket ad.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.