Óriási előrelépés történt a víruskutatásban a PTE kutatóinak köszönhetően

A koronavírus és más kórokozók által kiváltott immunválasz mérésére szolgáló új eszközt és eljárást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen (PTE).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 07. 18:14
null
Pécs, 2020. május 14. A kormany.hu által 2020. május 14-én közreadott fotó a Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetõje által irányított, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában folyó virológiai kutatómunkát mutatja be. MTI/kormany.hu/Árvai Károly Fotó: MTI Fotószerkesztőség/kormany.hu/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus következtében példás összefogás alakult ki a hazai kutatók és a cégek között, együttműködésükkel számos komoly tudományos munka zárult eredménnyel – idézte fel Jakab Ferenc, a PTE innovációs rektorhelyettese, a kutatásoknak teret nyújtó pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) vezetője a PTE és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói közötti két évig tartó együttműködés eredményeit bemutató keddi sajtótájékoztatón Pécsen.

A VNL falai között sikerült egy teljesen új, jelenleg szabadalmaztatás alatt álló eszközt és eljárást kifejleszteniük a vírusok által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz méréséhez.

A felfedezéssel a koronavírus örökítőanyagát olyan módon tudták hatástalanítani, hogy a vírus szerkezetében nem okoztak károsodást, így pedig a kórokozó emberi szervezetre gyakorolt hatásait is vizsgálhatták. Az UVC típusú fény segítségével zajló eljárás során a vírus wuhani és delta variánsát is inaktiválták, utóbbi esetében pedig a hatástalanított vírus biztonságosságát állatkísérlet keretében is megvizsgálták.

Bebizonyosodott a kutatások során, hogy az orron keresztül szervezetbe juttatott inaktivált koronavírus sejtes immunválaszt váltott ki, ami a védőoltások eredményességét is igazolja.

A jövőben más kórokozók tekintetében is alkalmazható lesz az új eljárás.

 

A kormány 2018-tól a gazdasági szereplők és a kutatók közötti együttműködést kívánta erősíteni és a társadalom számára hasznos kutatói munkát ösztönözte, ennek érdekében meg is duplázták az innovációra szánt források korábbi összegét

 

– emlékeztetett Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.

A Magyar Nemzet írt róla, hogy a Széchenyi István Egyetemen is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségügyi kutatási projektekre. Ennek megfelelően a győri székhelyű egyetem lesz a házigazdája annak az MIT LinQ Catalyst Europe program részeként megvalósuló workshopnak, amelynek fókusza az egészségügyi kutatási projektek feltárása, támogatása. A program célja, hogy egészségügyi innovációs projekten dolgozó kutatók számára bemutassa az MIT LinQ Catalyst Europe program középpontjában álló módszertani elemeket. Az eseményre a GE Healthcare-rel együttműködésben kerül sor január 25–27. között.

Borítókép: Illusztráció. Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője által irányított, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában folyó virológiai kutatómunkát mutatja be 2020 májusában (Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.