Nagyon nagy lábon élni nem lehet a Földön

A Földön valaha élt legnagyobb állat valószínűleg az Argentinosaurus, egy hatalmas, hetventonnás titanoszaurusz, amely körülbelül kilencvenmillió évvel ezelőtt élt a késő kréta korban. A legnehezebb ma élő szárazföldi állat az afrikai elefánt, amely kevesebb, mint hét tonnát nyom. Mindkettő apróságnak tűnik a kék bálna mellett, amely 165 tonnájával a valaha élt legnehezebb állat lehet. De vajon van határa az állatok tömegének?

2023. 03. 09. 9:00
African Savannah Elephant or Savannah Elephant (Loxodonta africana), moves in the savannah ,just eating, old male, Masai Mara National Reserve, National Park, Kenya
2548928 Fotó: SYLVAIN CORDIER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fizika törvényei szerint a határ 120 tonna lehet a szárazföldi állatok számára. Ahhoz, hogy ennél nagyobb lények éljenek a szárazföldön, a lábaknak olyan szélesnek kell lenniük, hogy azon már nem tudnának járni a hatalmas lények. A kijelentés igazolásaként a Galileo Galilei által megfogalmazott négyzetes, köbös törvényt hozta fel a Live Science portálnak nyilatkozó Felisa Smith, az Új-mexikói Egyetem paleoökológia professzora.

A Galilei által 1638-ban megfogalmazott törvény a hasonló alakzatok területeinek, térfogatainak arányát írja le. A lényeg: ha egy alakzatot nagyítunk, akkor a térfogata gyorsabban nő, mint a területe. A helyzetre vonatkoztatva: az állat térfogata gyorsabban növekszik, mint a felülete, így a nagyobb állatoknak sokkal nagyobb végtagokra van szükségük a súlyuk elviseléséhez.

– A legnagyobb szárazföldi állatok száz tonna alatt vannak, ami alátámasztja ezt az elméleti maximumot - mondta Felisa Smith.

De nem csak a fizika korlátozza az állatok méretét. Ha így lenne, olyan világban élnénk, amely tele van száztonnás szárazföldi lényekkel. Az erőforrások rendelkezésre állása szintén jelentős tényező, hiszen a megaállatoknak enniük kell. – Azok az állatok, amelyek termékenyebb környezetben élnek, jó minőségű táplálékot fogyasztanak, általában nagyobb testméretűek – mondta Jordan Okie, az Arizonai Állami Egyetem biológusa.

A tápanyagigény azt is megmagyarázza, hogy a dinoszauruszok miért nőttek sokkal nagyobbra, mint a legnagyobb szárazföldi emlősök. Mivel a melegvérű emlősök anyagcseréje gyorsabb, körülbelül tízszer annyi táplálékra van szükségük egy adott testméret fenntartásához, mint az ugyanakkora hüllőknek. A hüllők alacsonyabb a testhőmérsékletük és lassabb az anyagcseréjük okán megengedhetik maguknak, hogy kevesebbet egyenek. Utóbbiak olyan kalóriamennyiségtől is növekedhetnek, amely éheztet egy emlőst. – Nem meglepő, hogy a szárazföldön élő legnagyobb dinoszauruszok körülbelül tízszer nagyobbak voltak, mint a legnagyobb emlősök – mondta a tudományos portálnak Felisa Smith.

 

A kék bálnák melegvérű emlősök – körülbelül 165 tonnát nyomhatnak – kirívó kivételt képeznek az előbbi szabályok alól. Egyedi környezetük magyarázza sikerüket. A bálna a víz felhajtóerejének köszönhetően anélkül növelte méretét, hogy megerőltetné izmait és csontjait. Ekkora tömeget egy szárazföldi állat végtagjai nem bírnának el. A bálnáknak ellenben hatalmas nyílt óceán áll a rendelkezésükre. – A vízben lévő állatokat várhatóan kevésbé befolyásolják a biomechanikai korlátok – mondta Jordan Okie a Live Science-nek.

Az óceánok bőséges, tápanyagban gazdag erőforrásokat biztosítanak ezeknek az állatoknak.

A bolygó egészen a közelmúltig – több százmillió éven át – táplálta a hatalmas lényeket. Az elmúlt húszezer év során azonban a nagy emlősök, például az elefántok, a bölények és az orrszarvúk száma hanyatlik. A bálnák a kihalás szélére sodródtak, a mamut kipusztult – az ember miatt.

– Mi vagyunk a domináns faj, és egyetlen állat sem fog nagyra nőni a mi hegemóniánk alatt. Nem valószínű, hogy valami akkora legyen, mint egy kréta kori dinoszaurusz – üzeni Geerat Vermeij, a Kaliforniai Egyetem geobiológia és paleobiológia professzora.

Borítókép: A nagyobb állatoknak sokkal nagyobb végtagokra van szükségük  (Fotó: Europress/AFP/Sylvian Cordier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.