„Érdekes lesz megnézni, mire megy Liu Shaoang a bátyja nélkül”

Mától vasárnapig Montrealban rendezik meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnokságát. A februári pekingi téli olimpián 500 méteren aranyérmes Liu Shaoang az összetett és az 500 méteres szám címvédőjeként léphet jégre Kanadában.

2022. 04. 08. 6:15
LIU Shaoang
Peking, 2022. február 13. Liu Shaoang elsõként ér célba a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntõjében a Fõvárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. Mellette a második helyezett orosz Konsztantyin Ivlijev. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rövid pályás gyorskorcsolyázók péntektől vasárnapig tartó világbajnokságának honlapján Charles Hamelin foglalja el a nyitóképet, diadalmas pózban megörökítve, amint a februári pekingi téli olimpián az 5000 méteres férfiváltók döntőjében a kanadai staféta befutóembereként elsőként halad át a célvonalon. A fotóválasztáson ne lepődjünk meg, hiszen a vb házigazdája Kanada, Montreal; ha nálunk lenne a világbajnokság, akkor természetesen a mi pekingi olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang lenne az esemény arca. A vb-t beharangozó cikkében a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) honlapja is megemlíti Hamelint, úgy mint egy romantikus történet főszereplőjét, hiszen a házigazdák négyszeres olimpiai bajnoka már 37 éves, és a hét végén hazai jégen zárja le a versenyzői pályafutását – milyen szép befejezés lenne, ha utolsó versenyén is dobogóra állhatna.

Ám az ISU írása szerint a férfiak mezőnyében sokkal inkább Liu Shaoangra kell majd figyelni, aki az olimpián megnyerte az 500 métert, 1000-en pedig bronzérmes lett, ebből mindenképpen erőt meríthet, nem mellékesen pedig ő az összetett világbajnoki cím védője. Ám tavaly a hollandiai Dordrechtben Liu Shaolin Sándor volt mögötte az ezüstérmes, a a vb-n remekül segítették egymást, ami azonban most nem valósulhat meg, hiszen az idősebb testvér nem indul a vb-n. Az ISU cikkében a szerző úgy fogalmaz, „érdekes” lesz látni Liu Shaoangot a vb-n bátyja nélkül korcsolyázni.

A tavalyi világbajnokságon egyébként a dél-koreaiak és a kínaiak nem voltak ott, a kínaiak erre a vb-re sem jöttek el, az oroszok pedig Oroszország ukrajnai inváziója miatt nem indulhatnak. A dél-koreaiak most jégre lépnek, de a legnagyobb sztárjuk, az 1500-as olimpiai bajnok Hvang Tae Hon nélkül. Mi tagadás, az olimpia után senkinek sem volt könnyű még egyszer nekiveselkedni, Liu Shaoangnak sem.

Nyilván nagyon nehéz újra odaállni a jégre és felvenni a korcsolyát, viszont ez lesz az idényzáró versenyünk, úgyhogy ezt még meg kell tolni, aztán lehet nagyokat pihenni. Nem biztos, hogy kiemelkedő eredményekkel térünk majd haza, de mindenki mindent megtesz majd tőlünk

– mondta egy hete Liu Shaoang.

Válogatottunk edzője és menedzsere, Bánhidi Ákos nem tagadja, hogy Liu Shaolin Sándort és az amerikai születésű Krueger John-Henryt lelkileg megviselték az ötkarikás játékokon történtek, nekik most jobbat tesz a hosszabb pihenő. (Liu Shaolin 1000 méteren elsőként haladt át a célvonalon, de kizárták, címvédő férfiváltónk pedig nem jutott be az A döntőbe, s csak hatodik lett.) Távollétükben a férfiaknál Liu Shaoang mellett Nógrádi Bence és Jászapáti Péter szerepel majd egyéniben, míg a nőknél és Kónya Zsófia indul. Rajtuk kívül Talabos Attila és Bontovics Balázs, illetve Somogyi Barbara, Somodi Maja és a koronavírusos Sziliczei-Német Rebeka helyett csapatba kerülő Schönborn Melinda utazott ki a kanadai városba, ahol ők a váltóban kaphatnak lehetőséget.

– Ez az év úgy volt felépítve, hogy teletöltöttük a mézes köcsögöt, hogy abból az egész olimpia alatt ki tudjanak venni a versenyzők. A vb előtt viszont olyan edzésmunkát végeztünk, hogy még maradjon valamennyi abból mézből. Már nem lehetett megfeszíteni a gyerekeket, így is három héttel hosszabbra nyúlt a szezon, mert a vb-t ennyivel elcsúsztatták – utalt az elmúlt hetek könnyített munkájára Bánhidi Ákos az MTI-nek nyilatkozva.

A szakember az elvárásokkal kapcsolatban óvatosan fogalmazott. Liu Shaoang szerinte elszánt és motivált, a fiatalokra pedig semmi terhet nem raknak, esetükben az a fontos, hogy lássanak és tapasztaljanak, mert ez a lehető legmélyebb víz lesz számukra.

A világbajnokságon pénteken a selejtezőket rendezik, szombaton 500 és 1500 méteren hirdetnek győztest, míg vasárnap 1000 méteren, összetettben és a váltóversenyekben.

Borítókép: Liu Shaoang a pekingi téli olimpián aranyérmes lett 500 méteren (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.