Vajon mi lesz a nyáron Európa legjobb formában levő csapatával?

Az európai topbajnokságok legjobb formában levő csapata a Napoli. Diego Maradona egykori klubja tegnap 2-0-ra nyert idegenben a Frankfurt ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Luciano Spalletti csapata 15 pont előnnyel vezeti az olasz bajnokságot. Aurelio de Laurentiis, a Napoli tulajdonosa szerint lehet, hogy a szezon végén befuthat egy-két ajánlat a játékosaiért, amire ő sem tud nemet mondani. Nem valószínű, de lehet. Osimhent az Arsenal csábítgatja, Kvaratskeliát a Real Madrid figyeli, kérdés, hogy a hosszú távú befektetés vagy az anyagi haszonszerzés mellett dönt a hírhedt tulajdonos.

Szilágyi
2023. 02. 22. 17:09
Italian businessman Aurelio De Laurentiis arrives for the screening of the film "Freaks Out" presented in competition on September 8, 2021 during the 78th Venice Film Festival at Venice Lido. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP) Fotó: Europress/AFP/Marco Bertorello
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai topfutball idei meglepetéscsapata a Napoli. Pedig a szezonrajt előtt sokan féltették Aurelio de Laurentiis együttesét. A hangzatos, britfóbia szülte kijelentéseiről elhíresült tulajdonos tavaly nyáron radikális változásokat hajtott végre a 2021–22-es szezonban harmadik helyen végzett csapata játékoskeretében. Nem volt hajlandó megemelni a korábbi alapember, a klub történetének legtöbb összesen 148 gólt szerző játékosa, Dries Mertens fizetését, a belga szélső ingyen ment a Galatasaray-hoz. Lorenzo Insigne, az Eb-győztes szélső szintén lelépési díj nélkül távozott, meg sem állt Torontóig. Rajtuk kívül a kolumbiai válogatott kapus, a korábban az Arsenalban védő David Ospina és az algériai Fauzi Ghoulam és a 28-szoros olasz válogatott cserekapusa, Salvatore Sirigu is elhagyta Nápolyt, és a klub egyikükért sem kasszírozott egyetlen eurócentet sem. A Paris SG 25 millió eurót fizetett Fabio Ruizért, a Chelsea pedig 40 millióért vitte el a sokkal többre taksált szenegáli középső védőt, Kalidi Koulibalit.

A befolyt 65 milliót játékosvásárlásba fektette a klub, és eddig mindegyik vétel bombaüzletnek tűnik. Különösképpen a Dinamo Batumitól 10 millió euróért vásárolt grúz szélső, Khvicha Kvaratskelia, akinek a leigazolása iránt a Real Madrid is érdeklődik

Osimhennel gólöröm közben   Fotó: Europress/AFP/Alberto Pizzoli

Az ifjú grúz szélesre nyitotta a grúz piac ajtaját Nápoly előtt, nem véletlenül gondolkodik további grúz labdarúgók szerződtetésén az Serie A listavezetője. A ma már Kvaradona vagy éppen Kvaravaggio becenéven emlegetett 22 éves szélső az első két meccsén három gólt szerzett Nápolyban, azóta kihagyhatatlan a csapatból. A Transfermarkt ma 60 millió euróra becsüli az árát.

tavaly ősszel azzal viccelődött a közösségi oldalán, hogy szívesen honosítaná André-Frank Zambo Anguissát. A Fulhamtől 15 millió euróért szerződtetett kameruni pitbull nem csak kemény, érti is a futballt. Ez a párharcaiból is kiderül, nem véletlenül építette be Spalletti a csapatába. A koreai Kim Min Jae a Fenerbahcétól érkezett, övé a nyári transzferrekord Nápolyban: a 18 millió eurós védő is bevált, kirobbanthatatlan a 23 olasz bajnoki meccsen csak 15 gólt kapott nápolyi védelemből.

Anguissa is bevált      Fotó: Europress/AFP/Eliano Imperato

De Laurentiisnek nincs oka a panaszra: a Napoli 23 forduló után 15 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot az Inter előtt. Spalletti csapata minden tekintetben a mezőny fölé nőtt, a legtöbb rúgott (56) és a legkevesebb kapott (15) gól is a nápolyiaké a szezonban. Két „korai”, augusztusi döntetlent (Fiorentina, Lecce) és egy januári vereséget (Internazionale) leszámítva hibátlanul menetel a Serie A-ban. Legutóbb a Diego Maradona nevével fémjelzett csapat nyert bajnokságot, 1990-ben, harminchárom év után lehet a scudetto a nápolyiaké. 

Maradona nem élhette meg a sikerkorszakot:

A csapat formáját és a 15 pont különbséget látva csak idő kérdése, hogy Spalleti együttese mikor biztosítja be az elsőségét.

A BL-ben is tényezők lettek

A Bajnokok Ligájában is meggyőzően menetel az olasz bajnokjelölt. Liverpoolban nem szívesen emlékeznek szeptember 7-re, amikor a csoportkörben hatalmas verést kapott Jürgen Klopp együttese: 44 perc után 3-0-ra vezetett a Napoli, a Premier League-élcsapatok egyik kedvenc célpontja, a nigériai kihagyott tizenegyese is belefért az első félidőben. 

A Napoli két meccsen hat gólt rúgott a Rangersnek, az Ajaxot Amszterdamban intézte el 6-1-re, majd hazai pályán 4-2-re, így a Liverpool elleni szűk, 2-0-s vereség nem veszélyeztette a csoportelsőséget. Az „alapszakaszban”, a csoportkörben a Napoli büszkélkedhet a gólrekorddal: 20 gólnál egyik csapat sem szerzett többet, a második, Bayern hat meccsen 18 gólt szerzett.  

Kedden este az Eintracht Frankfurt ellen, immár az egyenes kieséses szakaszban tovább folytatódott a sikerszéira: az idegenbeli 2-0-s győzelem inkább a németekre nézve volt hízelgő. Kvaratskelia kihagyott tizenegyese nem osztott, nem szorzott; a 2-0 után nehéz elképzelni, amint hazai pályán elvéreznek Spalletti fiai.

Nem minden vagy minden a pénz?

Aurelio de Laurentiis az Eintracht elleni 2-0-s győzelem után a mexikói TNT Sportnak büszkén ecsetelte a klubja erényeit, elsősorban a játékosok felfedezését emelte ki. – Az új szerzemények beváltak, megbízhatóan teljesítenek. Korábban jó érzésekkel töltött el, hogy felfedezhettünk olyan játékosokat, mint Edinson Cavani, Ezequiel Lavezzi és Gonzalo Higuain. Most pedig nálunk játszik Osimhen, Kvaratskhelia és Kim – kezdte De Laurentiis. 

Spalletti irányítja a leendő bajnokcsapatot     Fotó: Europress/AFP/Alberto Pizzoli

A tulajdonos nem feltétlenül akarja eladni a csapata legfontosabb játékosait, de nem titkolta, hogy olyan ajánlat érkezzen, ami a klub számára elfogadható. – Nagyon jó vagyok a szerződéskötésekben. Amikor valaki hozzánk érkezik tárgyalni, tudom, hogy a játékosainkat élő szerződés köti hozzánk, tehát nehéz őket innen elmozdítani. De soha nem mondd, hogy soha: néha vannak olyan ajánlatok, amiket egyszerűen nem lehet visszautasítani – mondta a tulajdonos. A végén igyekezett megnyugtatni a nápolyi drukkereket; azt mondta, reméli, még sokáig ragyognak a fiatalok a Stadio Diego Maradonában.

Európa leglátványosabban játszó csapata együtt marad? Érdemes lesz erre visszatérni a nyáron.  

Borítókép: De Laurentiisen és a csábító ajánlatokon múlik a Napoli jövője (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.