Tört a lapocka, törtek a motorok, és egy magyar hányattatásai + videó

Az autósportban és a motorsportban is nagy kihívás a Le Mans-i 24 órás verseny, s utóbbit most Kovács Bálint, a H-Moto Team versenyzője is megtapasztalta. A 21 éves motoros harmadszor teljesítette a viadalt, ezúttal a szlovák Maco Racing Team színeiben. Minden előfordult velük, ami egy 24 órás futam alatt megtörténhet egy csapattal: ragyogó rajt, fantasztikus tempó, előzések, technikai hibák, bukások, sérülések és végül a nagyon várt kockás zászló. Kovács Bálint csapata végül a 13. helyen végzett.

Magyar Nemzet
2023. 04. 19. 17:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadik vb-futamára készült a legendás Le Mans-i aszfaltcsíkon Kovács Bálint, aki az idei Endurance világbajnokságon a Maco Racing Team állandó versenyzőjeként az EWC valamennyi európai futamán rajthoz áll a Superbike kategóriában. A 21 éves motoros több teszttel a háta mögött érkezett meg Franciaországba, ahol a francia Enzo Boulom és az ausztrál Anthony West csapattársaként versenyzett a szlovák Maco Racing Team színeiben. A csapat elrontotta az időmérőt – vagy inkább a Yamaha okozott csalódást –, így Kovácsék csak a 24. helyről vágtak neki a viadalnak. Amelyet végül a 13. helyen fejeztek be.

Kovács Bálint
Kovács Bálint bizonyított Le Mans-ban Fotó: Izsó Krisztián

– Ez volt a harmadik Le Mans-i világbajnoki futamom, és ismét bebizonyosodott, hogy ez a verseny sosem adja könnyen magát. Sejtettük, hogy nem lesz egyszerű, hiszen egész héten csak szenvedtünk, de bíztunk abban, hogy amilyen gyenge volt a főpróba, olyan jó lesz az előadás. Hajnali kettőig ment is minden, mint a karikacsapás, hiszen már kilencedikek voltunk, jó volt a tempónk, a legjobb ütemben cseréltünk kereket, amikor beütött a krach, és előjött a tipikus Yamaha-hiba, elengedte magát az olajszűrő. Pont én köröztem, és a következő kigyorsításnál kiadta az olajat magából, mögöttem négyen is buktak emiatt, míg én nagy nehezen megtartottam magam. Visszavittük a motort a depóba, és amikor Enzo kiment vele, egész jól működött, hamar a top húszban találtuk magunkat. Ám innen elindultunk egy lejtőn, Enzo hatalmasat bukott, miután elszállt az elektronika, eltört a lapockája, így Anthonyval ketten fejeztük be a versenyt. Előbb negyvenegy, majd ötvennyolc kört tettem meg, amikor a vége előtt elkezdett szétesni a váltó, és így kellett az utolsó kört is megtennem. Fantasztikus volt meglátni a kockás zászlót, azt hiszem, nagyon megdolgoztunk a szereplésünkért kapott nyolc vb-pontért – összegezte a Le Mans-i tapasztalatokat Kovács Bálint, aki a viadal alatt összesen 229 kört teljesített.

Hangulatjelentés Le Mans-ból:

A H-Moto Team tulajdonosa, Kelemen Krisztián elmondta, felemelő érzés volt, amikor látta versenyzőjét átgurulni a célvonalon.

– Enzo sajnálatos esését a motor is megsínylette. A szerelők versenyre alkalmas állapotba hozták, de kérdéses volt, hogy kibírja-e a futam végéig. Így a gyors matek után már csak a célba érkezésre fókuszáltunk. Bálint hozta célba a motort egy fantasztikus ünneplés közepette. Felemelő érzés látni és tudni, hogy ebben a közegben is hősöknek kijáró tisztelettel viszonyulnak a rajongók egy magyar pilótához.

Néhány nagy bukás az idei Le Mans-i 24 órás versenyről:

Borítókép: Le Mans-ban idén is megszenvedtek a motorosok (Forrás: Twitter/24 Heures Motos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.