Megszólalt a korábbi magyar FIFA-bíró: Szoboszlai gólja szabályos volt

Angliában legendák vitatkoztak Szoboszlai Dominik eső Premier League-góljáról. Peter Schmeichel és Ian Wright szerint Szoboszlai liverpooli csapattársa, Mohamed Szalah zavarta az Aston Villa kapusát a lövés pillanatában. Bede Ferenc korábbi FIFA-játékvezető szerint Szalah, a labda és a kapus nem volt egy vonalban, ezért sem jelzett a videóbíró.

Magyar Nemzet
2023. 09. 05. 11:48
Liverpool FC v Aston Villa - Premier League
LIVERPOOL, ENGLAND - SEPTEMBER 03: Dominik Szoboszlai of Liverpool celebrates after scoring the team's first goal during the Premier League match between Liverpool FC and Aston Villa at Anfield on September 03, 2023 in Liverpool, England. (Photo by Matt McNulty/Getty Images) Fotó: Getty Images/Matt McNulty
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a hétvégén megszerezte első gólját az angol labdarúgó-bajnokságban. A Liverpool–Aston Villa mérkőzés harmadik percében egy kipattanó labda után droppból lőtt, és a labda utat talált az ellenfél kapujába. Az Aston Villa kapusa, Emiliano Martinez ugyan nem sokat láthatott a lövésből, hiszen sokan tömörültek előtte, a védés komoly bravúr lett volna az argentin viágbajnok részéről.

Liverpool FC v Aston Villa - Premier League
Szoboszlai lövése, amiből a gól lett     Fotó: Getty Images/Matt McNulty

Az angol sporttelevíziók szakértői, a Manchester United korábbi, Bajnokok Ligája-győztes kapusa, Peter Schmeichel és az Arsenal legendája, Ian Wright is kritizálták a játékvezető ténykedését. – Minden tiszteletem a játékvezetőké, de őszintén megvallva kicsit idegesítő, hogy olyan emberek értelmeznek ilyen szituációkat, akik soha az életükben nem álltak kapuban – kelt ki magából a BL-győztes és ötszörös angol bajnok korábbi dán kapus.

Kiderült, miért nem jelzett a VAR

Megkérdeztük a korábbi FIFA-játékvezető Bede Ferenc véleményét. Az NB I-ben 1993 és 2010 között dirigáló, a 2004-es Európa-bajnokságon is dolgozó játékvezető szerint Szoboszlai lövésének pillanatában Emiliano Martinez kapus látta a labdát. – 

Ha azt feltételezzük, hogy Szalah lesen állt, akkor is csak abban az esetben zavarta volna a kapust a szabad kilátásban, ha a labda, a kapus, Emiliano Martinez és maga Szalah egy vonalban helyezkedett volna. 

Mivel ez nem így történt, ezért nem beszélhetünk klasszikus takarásról, vélhetően a játékvezető ezért sem látott okot a közbeavatkozásra. A videóbíró akkor jelzett volna, ha egyértelműen egy vonalban helyezkedik a labda, Szalah és a kapus – mondta lapunknak Bede Ferenc.

Borítókép: Szoboszlai Dominik góljának viharos utóélete volt Angliában (Fotó: AFP)

Az a bizonyos gól:

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.