Marco Rossi mintha a szlovák válogatott irányítását is átvette volna

A magyar érdekeltségű G csoport mellett ma még az A, a J és az F csoportban játszanak mérkőzéseket a 2024-es, németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében, de komoly tétje csak a Szlovákia–Izland meccsnek lesz, amelyen északi szomszédaink már döntetlennel is bebiztosíthatják az Eb-részvételüket. S nem csak ez a hasonlóság a magyar és a szlovák válogatottnál.

2023. 11. 16. 4:55
Portugal v Slovakia: Group J - UEFA EURO 2024 European Qualifiers
1723102372 Fotó: Carlos Rodrigues
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi kontinenstornán korábban a házigazda németek mellett a belgák, a franciák, a portugálok, a spanyolok, a skótok, a törökök, az osztrákok és az angolok részvétele vált biztossá, s tegnap a svájciak előtt is ott volt az esély, hogy csatlakozzanak hozzájuk: az I csoport, 7. fordulóból elhalasztott mérkőzésén nálunk, Felcsúton csaptak össze az izraeliekkel, akik a palesztinok elleni fegyveres konfliktus miatt a hazai meccseiket is idegenben játsszák. A találkozón a svájciak úgy léphettek pályára, hogy ha nyernek, akkor kijutnak az Eb-re. Ám a felek a Pancho Arénában 1-1-re végeztek – az izraeliek a 88. percben egyenlítettek –, így még nem dőlt el semmi. A Ferencváros izraeli légiósa, Mohammed Abu Fani végig a pályán volt.

 

Ma a J csoportban a portugálok mögött második helyen álló szlovákok számára egy pont is elegendő a továbbjutáshoz Pozsonyban a tabellán negyedik izlandiak ellen, akiket júniusban idegenben is le tudtak győzni 2-1-re. Izland csak két győzelemmel és Szlovákia két veresége esetén érhetné utol pontszámban északi szomszédainkat. A harmadik luxemburgiak meg is előzhetnék őket, de ehhez első lépésben ma izlandi győzelem kellene, nekik pedig otthon le kellene gyűrniük a bosnyákokat. Pozsonyban telt ház lesz, egészen pontosan 21 536 jegy kelt el.

– Örülök, hogy ez a helyzet. Amikor az első meccsemen Nagyszombatban Azerbajdzsánt fogadtuk, körülbelül háromezren jöttek ki, most pedig telt ház előtt játszhatunk. Mindig is az volt az egyik célom, hogy visszacsábítsuk a szurkolókat a lelátóra – nyilatkozta a tegnapi sajtótájékoztatón Francesco Calzona, a szlovákok 55 éves olasz szövetségi kapitánya. Aki azon az említett első meccsén 2022. szeptember 22-én 2-1-es hazai vereséggel indított, de azóta a szlovák válogatott csak kétszer kapott ki, a portugáloktól szűken (2-3, 0-1), s még öt győzelmet jegyez négy döntetlen mellett. 

Úgy látszik, a szlovákok megtalálták megfelelőjét; s a magyar és a szlovák válogatott ma egyszerre juthat ki az Eb-re. S mindkét csapatnak elég a döntetlen.

 

A portugálok ma gálázhatnak a pont nélkül, 1-25-ös gólkülönbséggel sereghajtó Liechtenstein vendégeként. ezt a meccset sem hagyja ki.

Az A csoportban a két Eb-résztvevő, Spanyolország és Skócia a csoportelsőségért küzd, s az azonos pontszámmal álló két együttes közül ma a spanyoloknak lesz könnyebb feladatuk, hiszen a pont nélkül utolsó Ciprus vendégei lesznek. A skótok Grúziába látogatnak, ahol eddig ebben a selejtezősorozatban csak Spanyolországnak sikerült nyernie, igaz, akkor 7-1-es vendégsiker született Tbilisziben. Az F csoportból Belgium és Ausztria már kijutott az Eb-re, kettejük közül előbbi csapat ma szabadnapos lesz, az osztrákok pedig a sereghajtó észteknél vizitálnak. Azerbajdzsán és Svédország bakui találkozója az Eb-részvétel szempontjából már tét nélküli, a két együttes már csak a csoport harmadik helyéért huzakodik egymással.

Eb-selejtezők, 9. forduló.

A csoport: Grúzia–Skócia, Tbiliszi 18.00; Ciprus–Spanyolország, Limasszol 18.00; a csoport állása: 1. (és már Eb-résztvevő) Spanyolország 15 pont/6 mérkőzés (19-3), 2. (és már Eb-résztvevő) Skócia 15/6 (12-3), 3. Norvégia 10/7, 4. Grúzia 7/6, 5. Ciprus 0/7.

F csoport: Azerbajdzsán–Svédország, Baku 18.00; Észtország–Ausztria, Tallinn 18.00; a csoport állása: 1. (és már Eb-résztvevő) Belgium 17 pont/7 mérkőzés (16-3), 2. (és már Eb-résztvevő) Ausztria 16/7 (15-7), 3. Svédország 7/6, 4. Azerbajdzsán 4/6, 5. Észtország 1/6.

J csoport: Liechtenstein–Portugália, Vaduz 20.45; Luxemburg–Bosznia-Hercegovina, Luxembourg 20.45; Szlovákia–Izland, Pozsony 20.45; a csoport állása: 1. (és már Eb-résztvevő) Portugália 24 pont, 2. Szlovákia 16, 3. Luxemburg 11, 4. Izland 10, 5. Bosznia-Hercegovina 9, 6. Liechtenstein 0.

Bemutatták az Eb hivatalos labdáját

A Futballszerelem névre keresztelték a jövő évi Európa-bajnokság hivatalos labdáját, amelyet szerdán mutattak be. Az Adidas által gyártott játékszert Berlinben prezentálta Philipp Lahm tornaigazgató és Manuel Neuer világbajnok kapus. A szervezők szerint a labda díszítése a fekete-fehér és színes szárnyformákkal, ívekkel, valamint pontokkal az Eb energiáját tükrözi. A tornának otthont adó városok neve és a stadionok illusztrációja is megjelenik rajta, emellett a legújabb technológia révén hatékonyan segíti a videobírók munkáját. A 2024-es Eb döntőjét a berlini Olimpiai Stadionban rendezik július 14-én.

Borítókép: Dávid Hancko a portugál kaput is bevette Portóban, de a szlovákok azon a meccsen 3-2-re kikaptak (Fotó: Getty Images/Carlos Rudrigues)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.