A Liverpoolnál is remekül beválik a ferencvárosi „recept”

Az előző, csalódások sorát hozó idény után most jól muzsikál a Liverpool. A nyáron vérfrissítésen átesett csapat nemcsak a Premier League-t vezeti, hanem nagy eséllyel pályázik két további trófeára is. Fontos időszak következik, hiszen a Liverpoolnak meg kell mutatnia, miként tud helytállni több kulcsjátékosa, így Mohamed Szalah, Endo Wataru és Szoboszlai Dominik nélkül, miközben a kíméletet nem ismerő Manchester City tavasszal mindig úgy jön fel, mint a talajvíz.

2024. 01. 05. 4:45
Liverpool
Liverpool players form a group huddle ahead of kick-off in the English Premier League football match between Liverpool and Newcastle United at Anfield in Liverpool, north west England on January 1, 2024. (Photo by PETER POWELL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP/PETER POWELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jürgen Kloppot tavaly nyárig sok kritika érte, miszerint túlságosan is hűséges a futballistáihoz, a „bevált recepten ne változtass!” elvet követve ragaszkodott korábbi sikercsapata tagjaihoz, holott olykor elkelt volna a vérfrissítés. Ez elsősorban a Liverpool középpályájára volt igaz, mert a védelembe érkezett klasszis játékos Ibrahima Konaté személyében, illetve a 2022-ben távozásával megbontott mágikus támadótrió (Mohamed Szalah, Roberto Firmino) tehermentesítésére, pótlására Diogo Jotát, Luis Díazt, Darwin Núnezt és Cody Gakpót is leigazolták az elmúlt években.

English Premier League - Liverpool vs Aston Villa Szoboszlai Dominik
Még pontosan nem tudni, mennyi ideig nem számíthat Szoboszlaira a Liverpool Fotó: EPA/Adam Vaughan

A középpályára viszont a felnőttekhez felhozott fiatalok mellett csak Thiago Alcantara érkezett. A spanyol karmester 2020-as megszerzésekor, 28 évesen is erősítésnek számított, azóta azonban – kis túlzással – több időt töltött az orvosi szobában, mint az edzőpályán. Rajta kívül James Milner és már a harmadik ikszen (előbbi bőven) túl is viszonylag sok játéklehetőséget kapott, Naby Keita is folyamatosan sérülésekkel bajlódott, a védekező középpályás Fabinho teljesítménye pedig jelentősen visszaesett a korábbiakhoz képest. Mindezek azzal jártak, hogy az ellenfelek könnyedén átrohantak a középpályán.

Klopp és stábja aztán tavaly nyáron 

lépéskényszerbe került, és nemcsak azért, mert trófea nélkül zárta az idényt a Liverpool. A német menedzser regnálásának első szezonja óta először fordult elő, hogy a Vörösök nem kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligájába. Ez legfőképpen pénzügyi szempontból nagy érvágás, de a sikerektől jóllakott szurkolók sem feltétlenül elégszenek meg az Európa-ligában való szerepléssel. A középpálya teljes megújítására azonban legfőképpen azért volt szükség, mert a bekalkulált távozók, a támadó Firmino, Milner, Keita és Alex Oxlade-Chamberlain mellett váratlanul, egy-egy remek szaúdi ajánlat hatására Henderson és Fabinho is bejelentette, hogy továbbállna.

Ezek után nem volt mese, a teljes középpályát meg kellett újítani, ezért a mindig megfontoltan költekező klubtulajdonosoknak 2023 nyarán mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, 70 millió euróba került (RB Leipzig), és 42 milliót fizetettek a Brightonnak Alexis Mac Allisterért, 40 milliót a Bayern Münchennek Ryan Gravenberchért, valamint 20 milliót a Stuttgartnak Endo Wataruért.

Erős angol élvonalbeli középcsapatból érkezve Mac Allisternek nem okozott nagy gondot a váltás, bár a rákényszerített hatos szerepkör nem mindig ízlik neki, Szoboszlai pedig meglepően gyorsan felvette a Premier League tempóját. Klopp Gravenberchet és Endót lassan építette be a csapatba, de mára már az ő helyüket is megtalálta. Utóbbi az elmúlt időszakban nagyon belelendült a játékba, ebből a szempontból különösképp bánhatják Liverpoolban, hogy a japán játékos januárban minden bizonnyal hétfőn, a Newcastle ellen szerepelt utoljára a csapatban, mivel a következő hetekben az Ázsia Kupán lesznek kötelezettségei.

 

 

Féltávnál jóval előrébb a Liverpool, mint tavaly

Még egy teljes idény nem telt el, egyértelmű kijelentéseket nem tehetünk, mindenesetre féltávnál járva egyértelműen jobb helyzetben van a Liverpool, mint tavaly ilyenkor. A középpálya jobban szűr, a védelem így kevésbé van kiszolgáltatva az ellenfelek csatárainak, a Premier League-ben ennek is köszönhetően héttel kevesebb gólt kaptak, mint tavaly húsz forduló elteltével. Ugyanennyivel többet is lőttek a Vörösök, a pontjaik száma pedig tizenkettővel emelkedett, és a decemberi meccsdömping elteltével három ponttal megelőzve a második Aston Villát a bajnokság éllovasai. 

Tavaly ilyenkor már hét vereségnél tartottak, most csak egynél, és ha a VAR-szoba dolgozói nem bal lábbal kelnek fel a Tottenham elleni mérkőzés napján, akkor talán nulla lenne ez a szám, hiszen a Liverpoolból két játékost is kiállított akkor a játékvezető, valamint egy érvényes góltól is megfosztotta Szoboszlaiékat – utóbbi egyértelműen a videózást végző szakemberek számlájára írható.

A PL-ben való szárnyalás mellett a kupasorozatokban is jól szerepel eddig a Liverpool. A Bajnokok Ligája csoportjában tavaly a Napoli mögött második lett Klopp gárdája, majd a nyolcaddöntőben azonnal kiesett a Real Madrid ellen. Az Európa-ligában most simán nyerte a csoportját, és a fogadóirodák szerint az angoloknak van a legnagyobb esélyük a végső győzelemre is. Ugyanez igaz a ligakupára is, ahol legutóbb szintén a nyolcaddöntőben pottyant ki a vörös alakulat. Idén a négy között a Fulhammel vív meg a Liverpool, míg a másik elődöntőben a Chelsea és a Middlesbrough csap össze. Az FA-kupáról egyelőre nem nyilatkozhatunk, ott vasárnap, a harmadik fordulóban az Arsenal ellen mutatkozik be a csapat, amely 2023-ban itt is a legjobb tizenhat között vérzett el.

 

 

Nem dobják be a törülközőt

A Vörösök sikereinek egyik kulcsa, hogy Klopp beleveri a játékosokba a Ferencvárosnál is követett „Küzdeni mindig, feladni soha” hozzáállást, és mentális szörnyetegeket (mentality monsters) nevel belőlük. Gyakran, főleg az idény első szakaszában gyakran előfordult, hogy a Liverpool álmosan kezdett egy-egy mérkőzést, és gyorsan hátrányba került. Pontosan tízszer esett ez meg velük, ezekből viszont csak egy meccset veszítettek el (az ominózus Tottenham ellenit), négy döntetlen mellett öt találkozót megnyertek. Tizenkilenc pontot gyűjtöttek be vesztes helyzetből, ami messze a legtöbb a ligában – az e tekintetben második Brighton tizenhármat.

Persze ez nem új keletű a Liverpoolnál, Klopp regnálása alatt több drámai fordításban volt részük:

Habár vezet, nem lehet azt állítani, hogy a Liverpool lenne a legfőbb esélyes a bajnoki címre. 

Az összes szuperszámítógép a Manchester City címvédését vetíti előre, nem véletlenül. Ugyan a világoskékek jelenleg csak a tabella harmadik helyezettjei, egy meccsel kevesebbet játszva mindössze öt ponttal maradnak el Kloppéktól. De fontos megjegyezni, hogy minden évben „eljátssza” ezt a City. Az ősz folyamán van egy gyengébb időszaka, majd tavaszra megtáltosodik, egy hosszú győzelmi szériának köszönhetően végül mégis behúzza a bajnoki címet. 

Ezt az elmúlt években már a Liverpool és az Arsenal is megsínylette. Talán egy újabb izgalmas versenyfutást láthatunk a két nagy rivális között, kétszer is előfordult már, hogy az idény végi elszámolásnál egy pont döntött Pep Guardioláék javára a Liverpoollal szemben.

Hogy ezúttal a Vörösök felé billenjen a mérleg, nem ártana néhány rangadójukat megnyerni a jövőben. A bajnokságban ugyanis eddig egy győzelmet sem tudnak felmutatni a PL másik öt, hagyományosan legjobbnak tekintett csapata (Arsenal, Chelsea, Manchester City, Manchester United és Tottenham Hotspur) ellen, négy döntetlen mellett egy vereséget értek el. Illetve az is fontos lenne, hogy a Liverpool teljesítménye ne essen vissza. Át kell vészelnie a januári időszakot, miközben Andy Robertson, Kosztasz Cimikasz, Joel Matip, Stefan Bajcetic, Thiago és Szoboszlai Dominik is sérült, Endo mellett pedig Szalah is távozott, ő egyiptomiként az Afrikai Nemzetek Kupáján érdekelt. A liverpooli szurkolók kedvence nagyon fog hiányozni a csapatból, hiszen a találatok és gólpasszok terén is ő a legjobb a ligában (tizennégy góljával holtversenyben áll Erling Haalanddal). Tehát eljött az ideje, hogy a ziccereket rendre elpuskázó Núnez megtanuljon célozni, ha ő szeretné betölteni a Szalah által hagyott űrt...

Mo Szalaht nem véletlenül nevezik Liverpoolban Egyiptom királyának:

Borítókép: Liverpooli összeborulás (Fotó: AFP/Peter Powell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.