Közel volt a csoda, de van még esélye a Diósgyőrnek az Euroligában

A DVTK Hun-Therm női kosárlabda-csapta az Euroliga negyeddöntőjének a párharcában az első mérkőzést megnyerte a Villeneuve d’Ascq ellen, és úgy utazott Franciaországba, hogy ha ismét nyer, akkor bejut a négyes döntőbe. A magyar csapat remekül kezdett, a második negyed elején már 15 ponttal is vezetett, ám a fizikálisan erősebb házigazdák a játékrész derekára kiegyenlítettek. Ezután végig fej fej mellett haladt a két csapat, az utolsó perc jobban sikerült a franciáknak, nyertek 63-59-re, a továbbjutásról a harmadik meccs dönt jövő szerdán Diósgyőrben.

2024. 02. 28. 22:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megijed-e a Diósgyőr a hatalmas lehetőség kapujában? Vagy munkál benne, hogy ha veszít, akkor sem dől össze a világ, mert marad még egy esély, és ez túlságosan megnyugtatja? A kérdésekre a szavak szintjén természetesen nem volt a válasz, ugyanakkor az tény, hogy a tét jobban nyomhatta a hazai pályán játszó francia Villeneuve d’Ascq játékosainak a vállát, hiszen egy hete kikaptak Diósgyőrben, és ha ismét vereséget szenvednek, akkor számukra az egyet jelent a búcsúval, a DVTK Hun-Therm viszont a jövő héten a saját szurkolói előtt még javíthat.

Lelik Réka 13 pontig jutott  (Fotó: fiba.com)

Az első mérkőzésen a megilletődött Diósgyőr nagyon elengedte a franciákat, akik 17 ponttal is vezettek, onnan kellett fordítani. Völgyi Péter vezetőedző a visszavágó előtt hangsúlyozta, hogy ekkora luxust még egyszer nem engedhetnek meg maguknak – aligha hitte volna, hogy ezúttal ennek az ellenkezője történik meg. A csapata ugyanis roppant magabiztosan kezdett, jól védekezett, és nagyszerűen célzott távolról: az első negyed 21 szerzett pontjából 15 esett triplából, ebből Darcee Garbin egymaga kilencet „termelt”, míg a házigazdák alig-alig találtak a gyűrűbe.

 

Ugyanakkor feltűnő volt, hogy a hazai palánk alatt nem sok sikerélményre számíthat a magyar csapat, és ezt meg is sínylette. A második játékrész elején a DVTK előnye 15 pontra duzzadt, ám kimaradtak a triplák, közelről szinte a dobás lehetőségéig sem lehetett eljutni, így az agresszívan védekező Villeneuve d’Ascq kihasználva játékosainak a fizikai fölényét öt perc leforgása alatt kiegyenlített. Darcee Garbin és olykor Lelik Réka pontjai adtak némi lendületet, éppen annyit, hogy a nagyszünetben 34-33-as diósgyőri vezetést mutathatott az eredményjelző. 

Kányási Veronika is nagyot harcolt ezen a meccsen (Fotó: fiba.com)

Sok eladott labdával is nehezítette a saját dolgát a Diósgyőr, szerencsére a harmadik negyed elején a franciák is rengeteget hibáztak, négy percen át mindössze öt pontot láthattak a nézők összesen a két csapattól. Ezután viszont beindultak, és fej fej mellett haladva hol az egyik, hol a másik vezetett kevéssel. A negyed utolsó másfél perce azonban a házigazdáknak sikerült jobban, ezért 50-46-tal fordulhattak rá az utolsó tíz percre. Mindkét fél fáradtan kosárlabdázott, sok hibával, magyar részről több buta eladott labdával, mégis a lelkes védekezéssel sikerült izgalmassá tenni a végét. Egy perccel a vége előtt három pont volt a DVTK hátránya, amikor a hazai palánk alatt a játékvezetők nem ítéltek meg egy szabálytalanságot, utána a franciák két büntetővel négyre növelték a különbséget, és ezt a Diósgyőr már nem tudta csökkenteni. Nyert tehát a Villeneuve d’Ascq, de a most is nagyot küzdő DVTK jövő szerdán 18 órakor a mindent eldöntő harmadik mérkőzésen kivívhatja a négy közé jutást az Euroligában. 

Euroliga, negyeddöntő, 2. mérkőzés: Villeneuve d’Ascq–DVTK Hun-Therm 63-59 (8-21, 25-13, 17-12, 13-13)

Borítókép: Roppant nehéz volt megállítani a betörő, erős termetű franciákat (Fotó: fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.