Óriási botrány lett abból, hogy Lionel Messi kihagyott egy meccset

Sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot csapata, az Inter Miami egyik ázsiai edzőmeccsén Lionel Messi, emiatt népharag zúdult rá, valamint klubjára. A megdöbbentő reakciók után az Inter Miami közleményben kért elnézést.

2024. 02. 26. 8:36
MESSI, Lionel
Fort Lauderdale, 2024. február 22. Lionel Messi, az Inter Miami játékosa az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) új idényének elsõ, Inter Miami-Real Salt Lake mérkõzésén a floridai Fort Lauderdale-ben 2024. február 21-én. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

hatalmas botrányt okozott, miután sérülés miatt nem lépett pályára egy hongkongi edzőmeccsen az Inter Miami ázsiai turnéján. A világbajnok argentin sztárfocistáról és a klubjáról meghökkentő összeesküvés-elméleteket kezdtek gyártani, miközben a nyolcszoros aranylabdás klasszist soha többé nem engednék be az országba – írja az Origó.

MESSI, Lionel
Lionel Messit hiába várták Hongkongban, ott nem lépett pályára. Fotó: Lynne Sladky

 

Becsapták a szurkolókat

Az egész ügy abból robbant ki, hogy február elején Messi nem tudta vállalni a játékot a helyi ligaválogatott ellen 4-1-re megnyert találkozón. Pedig Messi személye kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy egyáltalán létrejött a hongkongi esemény, amelyen szerződésbe foglalták az amerikai csapattal, hogy legalább 45 percet kell játszania. Hongkongban nagyon készültek az Inter – és főleg a világbajnok argentin játékos – érkezésére, szinte mindenhol Messivel népszerűsítették a mérkőzést, a szurkolók pedig azonnal ellepték az Inter Miami szállodáját, amint a floridai csapat repülőgépe leszállt Hongkongban. Jól mutatja, mekkora lázban égett az ország, hogy már a mérkőzés előtti este telt ház volt a stadionban a csapat nyílt edzésén.

Miután a Barcelona korábbi sztárjai közül Sergio Busquets és Jordi Alba csak keveset, Luis Suarez és a kispadon ücsörgő Lionel Messi pedig egy percet sem játszott, a felháborodott helyiek jelentős része követelte vissza a pénzét.

– Úgy érezzük, kicsit becsaptak minket, mert a legtöbben azért fizettünk, hogy lássuk Messit. Egyértelműen arról volt szó, hogy játszani fog  – mondta csalódottan az egyik drukker a CNN-nek.

A közfelháborodás odáig fajult, hogy a hongkongi kormány pert helyezett kilátásba a floridai klubbal szemben, jóvátételt követelve az amerikaiaktól, de kilátásba helyezte azt is, hogy a meccset szervező cég, a Tatler Asia az előzetesen beígért 16 millió hongkongi dolláros (740 millió forint) támogatásnak csak a töredékét kapja meg. A Tatler végül lemondott az egész összegről, és felajánlotta, hogy visszatéríti a jegyek árának felét is.

 

Politikai botrány lett az ügyből

Előzetesen Hongkong kormánya nagy örömmel fogadta a Messi-látogatás ötletét, hiszen az elképzelés az volt, hogy az Inter Miami részvételével sorra kerülő hírverő meccs majd ellensúlyozza az országban történő jogsértő tevékenységeket. Csakhogy Lionel Messi elmaradt játéka éppen ellentétes hatást váltott ki, így egy bizonyos ponton már a politikusok is véleményt formáltak az ügyben.

Kevin Yeung sportminiszter elmondta, hogy a kormány először a második félidő elején érdeklődött a szervezőknél Messi felől, amikor a hatóságok észrevették, hogy melegítés helyett továbbra is a kispadon van. Yeung elmondása szerint a szervezők ekkor közölték, hogy a 36 éves klasszis sérült, azt viszont, hogy nem fog pályára lépni, csak a mérkőzés vége előtt tíz perccel erősítették meg. Ezt követően a hongkongi hatóságok szerették volna, hogy Messi megjelenjen a pályán, és üdvözölje a szurkolókat, de ez sem történt meg.

„A hongkongiak utálják Messit, az Inter Miamit, amiért szándékosan elbánt velük. Messinek nem szabadna megengedni, hogy valaha is visszatérhessen Hongkongba. A hazugsága és képmutatása undorító” – írta a közösségi oldalán Regina Ip, a hongkongi Törvényhozó Tanács egyik tagja.

A reakciók után az Inter Miami közleményben kért elnézést a szurkolóktól Messi és Suárez távolmaradása miatt, a floridai klub pedig megerősítette, hogy a jövőben szívesen visszatér Hongkongba, hogy kárpótolja a csalódott szurkolókat. Lionel Messi videóüzenetben fordult a szurkolókhoz.

 

Szándékosan próbálták lejáratni Hongkongot?

A hongkongi események után néhány nappal Lionel Messi fél órát játszott az Inter Miami színeiben a japán bajnok, korábban Vécsei Bálintot is foglalkoztató Vissel Kobe vendégeként. Mindez csak olaj volt a tűzre.

A nemzetközi kérdésekkel foglalkozó kínai napilap, a Global Times konkrét összeesküvés-elméleteket gyártott, miszerint Messi hongkongi távolmaradásának politikai okai vannak, ugyanis a nyugati média a világbajnok futballistát felhasználva próbálta megszégyeníteni a 263 szigetből álló ázsiai városállamot. Az egyik legrégebbi kínai újság, a Ta Kung Pao szintén külföldi összeesküvésről írt, mindezt azzal alátámasztva, hogy az Inter Miami egyik résztulajdonosának, Jorge Masnak az édesapja korábban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) dolgozott, és részt vett a Disznó-öböl inváziójában is.

 

Borítókép: Talán Lionel Messi sem gondolta volna, hogy ekkora botrány lesz abból, hogy nem játszik (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.