A nagy lehetőség küszöbén mondott csődöt az Euroligában a DVTK

Nem valósult meg a DVTK Hun-Therm álma, a mindent eldöntő harmadik mérkőzésen hazai pályán 73-58-ra kikapott a francia Villeneuve d'Ascq-tól a női Euroliga negyeddöntőjében. A magyar csapat mélyen a valós tudása alatt teljesített, rendkívül rossz százalékkal dobott kívülről, így nagy lehetőséget szalasztott el, nem lesz ott a Final Fourban.

2024. 03. 06. 19:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Evés közben jön meg az étvágy: a DVTK Hun-Therm vezetői már felmérték, hogy mivel járna megrendezni a női Euroliga négyes döntőjét. Nagyon messzire nem kell menniük tanácsért, a Sopron Basket ugyanis 2018-ban és 2019-ben is felvállalta a kontinens elitsorozatának a Final Fourját, ám a diósgyőriek esetében egy cseppet sem elhanyagolható tényező még hiányzott szerda estig: a rendezéshez be kell jutni a négy közé. 
Az biztos volt, hogy ennek el kell dőlnie, mert a francia Villeneuve d'Ascq csapatával vívott párharc utolsó felvonása következett. Mindkét csapat megnyerte a hazai mérkőzését, és mert a DVTK a csoportkörben a második helyen végzett, ezért övé volt a pályaelőny, azaz a mindent eldöntő harmadik összecsapáson otthon léphetett pályára a fanatikus szurkolói előtt. Történelmi tett előtt állt a Diósgyőr, hiszen története során eddig még csak a közelébe sem jutott az Euroliga csúcseseményének. 

Fotó: fiba.com

Telt ház, azaz több mint háromezer ember fogadta a két csapatot, az összes jegy elkelt a találkozóra, amelyet gyengén kezdett a magyar együttes, két perc alatt tízpontos hátrányba került, és több mint öt percig képtelen volt a gyűrűbe találni. A franciák higgadtan és pontosan kosárlabdázva egyre jobban elhúztak, könnyű kosarakat dobtak, és bár a DVTK az első negyed végére összekapta magát, 23-15-re megnyerték a játékrészt. A folytatásban sikerült négy pontra felzárkózni, ám a sok pontatlan célzás, a gyámoltalan támadó játék és a rossz lepattanózás miatt az ellenfél újra el tudott lépni, és a félidőben 38-26-ra vezetett. Jellemző adat: az első húsz percben tizenegy diósgyőri triplakísérletből mindössze egy hullott a gyűrűbe.

Fotó: fiba.com

Eleinte a folytatásban sem sikerült feljavulnia a magyar csapatnak, pedig a Villeneuve d'Ascq is rengeteg hibával játszott, egyáltalán nem brillírozott. A DVTK fogcsikorgatva harcolt, a szurkolók lankadatlanul biztatták a játékosokat, akik ha küszködve is, de felzárkóztak hat pontra Milica Jovanovics vezérletével, de nem akadt társa, aki szintén hozott volna pontokat, és így a franciák könnyedén növelték vissza tíz körülire a különbséget. A negyedik negyed hazai szempontból 44-56-tal indult, ami cseppet sem volt végzetes, ám a Diósgyőr játékában semmi sem utalt arra, hogy innen fordíthatna. 

 

Nem is tette meg, úgy sem, hogy egy pillanatig sem adta fel, de a görcsös akarást nem kísérte siker. Olyan kulcsemberek mondtak csődöt ezen a rendkívül fontos mérkőzésen, mint Kaila Charles, Darcee Garbin vagy Lelik Réka, de Jovanovics egy rövid jó időszakát kivéve senki sem nyújtott a magyar csapatból a valós tudását tükröző teljesítményt. A lehető legrosszabbkor jött ez a csőd, mert a Villeneuve d'Ascq enyhén szólva sem verhetetlen csapat, mégis nyerni tudott 73-58-ra, és így a DVTK hazai pályán egy pillanatig sem vezetve óriási lehetőséget szalasztott el.

Borítókép: A francia csapat játékosai uralták a mérkőzést (Fotó: fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.