Szenzáció az éjjel a jégen: a Liu fivérek nélkül is lesz éremesélyünk a téli olimpián! + videó

Ma hajnalban a montreali műkorcsolya és jégtánc világbajnokságon a kanadai Deanna Stellato-Dudek, Maxime Deschamps duó győzelmével zárult a párosok versenye. Számunkra azonban az a nagy hír, hogy az orosz születésű, de magyar színekben versenyző Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei kettős a rövid program után a kűrben két pozíciót javítva a negyedik helyen végzett. Ez így azt is jelenti, hogy a 2026-as téli olimpián az éremesélyesek között kell számolni velük.

2024. 03. 22. 10:35
Pavlova Maria a levegőben Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Christinne Muschi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt követően, hogy két olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázónk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor 2022 végén országot váltott, és immár a kínai válogatottat erősíti – a múlt hét végén a rotterdami vb-n ketten együtt három aranyat nyertek –, azt gondolhattuk, hogy a 2026-as téli olimpián semmi esélyünk nem lehet az éremszerzésre. Rövid pályás gyorskorcsolyában azonban női váltónk most a vb-n hajszál híján bejutott a négyes döntőbe, így akár két év múlva Milánóban már odaérhet a legjobbak közé. Ma hajnalban a montreali műkorcsolya és jégtánc világbajnokságon pedig az orosz születésű, de magyar színekben versenyző Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei kettős a párosok versenyében oda is ért: a rövid program után a kűrben két pozíciót javítva a negyedik helyen végzett!

Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei parádés kűrrel rukkolt ki
Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei parádés kűrrel rukkolt ki Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther

Pavlováék szenzációs kűrrel rukkoltak ki. A programjukban hibátlan volt a tripla pörgetett emelés, majd a tripla toeloopot követő Axel ugrások is sikerültek, akárcsak a dobott tripla flip. A háromfordulatos Salchow után a dobott tripla Rittberger szintén tökéletes volt, ahogy az egykezes emelés is. A kűr végén látványos pörgetések és pörgések szerepeltek.

 

A Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei duó kapta a legmagasabb technikai pontszámot
   

A kűrjükre 136,59 pontot kaptak, ami közel nyolc ponttal magasabb, mint a januári Európa-bajnokságon elért eddigi legjobbjuk. S természetesen a 204,60 összpontszámuk is egyéni csúcs, amivel a rövid program után a hatodik helyről a negyedikre léptek előre.

Jegyezzük meg, hogy Maria Pavlova már a 2022-es Eb-is magyar színekben versenyzett, akkor Nagy Balázzsal a hetedik helyen végzett, de ez a duó felbomlott. A Pavlova, Sviatchenko páros a 2023-as Eb-n ötödik lett magyar színekben. Pavlova még most is csak 19 éves, Sviatchenko 25 esztendős.

Világbajnokság, párosok, végeredmény:
1. Deanna Stellato-Dudek, Maxime Deschamps (Kanada) 221,56 pont
2. Miura Riku, Kihara Rjuicsi (Japán) 217,88
3. Minerva Fabienne Hase, Nikita Volodin (Németország) 210,40
4. Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei 204,60

Az idei Eb-n szintén negyedik magyar páros teljesítményének értékét növeli, hogy a kűrben a technikai értékeket tekintve az övék lett a legmagasabb pontszám! Vagyis kimondhatjuk: a nélkül is lesz magyar éremesély a 2026-os téli olimpián.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.