Vinnie Jonest idéző bizarr mogyorózás a BL-ben – ezt hogy nem szúrta ki a bíró?

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek leginkább bizarr jelenete az Atlético Madrid–Internazionale meccs hosszabbításának első félidejében történt, amikor az olaszok francia csatára, Marcus Thuram amolyan modern kori Vinnie Jonesként herén markolta a madridiak védőjét, Sztefan Szavicsot. A látványos mogyorózás azonban nem tűnt fel a játékvezetőknek, így elmaradt a kiállítás.

2024. 03. 14. 5:05
UEFA Champions League - Atletico de Madrid vs. FC Inter
epa11219210 Atletico's Stefan Savic (on the ground) interacts with Lautaro Martinez (2-R) and Marcus Thuram (C, partially seen) of Inter during the UEFA Champions League round of 16 second leg soccer match between Atletico de Madrid and FC Inter, in Madrid, Spain, 13 March 2024. EPA/Mariscal Fotó: Mariscal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legendás története a futballnak, amikor a fenegyerek Vinnie Jones a Wimbledon játékosaként nemes egyszerűséggel rámarkolt a Newcastle United sztárja, Paul Gascoigne heréjére egy 1988-as angol bajnokin, s utóbbi eltorzult arccal viselte a mogyorózást. Lényegében megismétlődött a jelenetsor a szerda esti Atlético Madrid–Internazionale BL-meccsen, csak a szereplők cserélődtek: Vinnie Jones szerepét Marcus Thuram játszotta, az áldozat pedig Sztefan Szavics lett.

Thuram, Szavics és a bizarr mogyorózás. Fotó: X

Mindez már a kétszer tizenöt perces hosszabbítás első félidejében történt, miután az első meccs 1-0-s Inter-győzelme után az Atlético hazai pályán 2-1-gyel húzta be a rendes játékidőt, így 2-2-es összesítésnél következett a ráadás. Noha az olaszok vezettek a meccsen, a végén nagyon nyomott az Atlético, az Inter pedig gyengén játszott, így egy kiállítás padlóra küldhette volna Simone Inzaghi csapatát. Csakhogy elmaradt a piros lap, a játékvezetők nem szúrták ki Thuram mogyorózását, Szavics pedig hiába reklamált felháborodottan. Inzaghi gyorsan le is cserélte a franciát a 102. percben, eltüntetve a bűnöst a pályáról. A két játékos még a pályán kibékült egymással, Thuram elnézést kért, aztán jót nevettek együtt a történteken.

a világ legjobb kapusa?

Végül az Atlético nem szenvedte meg a mogyorózós esetet (persze Szavics azért igen), ugyanis a tizenegyeseknél Jan Oblak kapus volt a hős, aki kétszer is védett, majd Lautaro Martínez csúnyán fölé lőtte a labdát, így a madridiak 3-2-re megnyerték a párbajt, és bejutottak a negyeddöntőbe.

A meccs emberének Oblakot választották meg, akiről az Atlético csapatkapitánya, Koke szuperlatívuszokban beszélt: – Nekünk van az egyik, ha nem a legjobb kapusunk a világon, aki ezt most újra bizonyította.

Maga Oblak is megszólalt: – Mindig is azt mondtam, hogy a tizenegyesek egy kicsit a szerencséről szólnak, mert kapusként el kell találnod a megfelelő irányt. Védened kell, de ha egy játékos tökéletesen rúgja meg a labdát, akkor az lehetetlen. Szerencsére ma védeni tudtam, de a legfontosabb a győzelem és az, hogy ott vagyunk a negyeddöntőben.

UEFA Champions League - Atletico de Madrid vs. FC Inter
Jan Oblak volt a tizenegyespárbajban az Atlético Madrid nyerőembere. Fotó: EPA/Kiko Huesca

Az Inter edzője, Simone Inzaghi csalódott volt, csapata zsinórban aratott 13 győzelem és 15 veretlen meccs után először kapott ki. – Nem vagyunk hozzászokva a vereséghez – állapította meg a tavaly BL-döntős tréner. – Dimarco gólja után 2-0-ra mentünk a párharcban, és azután jobban kellett volna védekeznünk, nagy csalódás, hogy innen kiestünk. Ezen a szinten az apró részletek döntenek, és bármi megtörténhet. Büszkének kell lennünk arra, amit eddig elértünk.

A már teljesen leírt Jadon Sancho volt a Dortmund hőse

A másik szerdai nyolcaddöntős visszavágón a Dortmund az idegenbeli 1-1 után hazai pályán 2-0-ra legyőzte a PSV Eindhovent Jadon Sancho korai és Marco Reus hajrábeli góljaival. A mérkőzés emberének Sanchót választották meg, akit a 75. percben sérülés miatt le kellett cserélni. Az angol szélsőnek sokat jelentett a gólja, hiszen a Manchester Unitednél megfeneklett a pályafutása, majd Dortmundba visszatérve sem nyújtott jó teljesítményt eleinte, de most egymás után a második meccsén volt eredményes, hiszen a Bundesliga legutóbbi fordulójában is gólt ünnepelt.

– Hatalmas megkönnyebbülést jelentett nekem ez a gól, mert nagyon jól akartam kezdeni a meccset – árulta el Sancho. – Dortmundban szereztem nevet magamnak, ez a csapat mindig is különleges lesz nekem, hálás vagyok a klub és a csapattársaim belém vetett bizalmáért. Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, de a szurkolóink előtt előnyt élveztünk. Már az öltözői beszéd alatt éreztem, hogy rendben vagyunk, az első sípszótól az utolsóig követtük a meccstervet.

UEFA Champions League - Borussia Dortmund vs PSV Eindhoven
Jadon Sancho sérülten hagyta el a pályát. Fotó: EPA/Friedemann Vogel

A PSV edzője, Peter Bosz, aki korábban a Dortmundot is irányította, önkritikusan nyilatkozott csapata kiesése után: – A döntéshozatalunk és az utolsó passzaink nem volt a legjobbak. Kicsit a szerencsével is hadilábon álltunk Lozano kapufájánál és De Jong nagy helyzetnél is a végén. De ezeket az esélyeket meg kell ragadni, mi pedig nem tettük meg.

Pénteken sorsolják ki a BL-negyeddöntő párosítását, a következő csapatok maradtak versenyben: Atlético Madrid, Real Madrid, Barcelona, Manchester City, Arsenal, Bayern München, Dortmund, PSG.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, szerdai visszavágók:

Borussia Dortmund (német)–PSV Eindhoven (holland) 2-0 (1-0), gólszerzők: Sancho (3.), Reus (95.) – továbbjutott: a Dortmund, 3-1-es összesítéssel.

Atlético Madrid (spanyol)–Internazionale (olasz) 2-1 (1-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel 3-2, gólszerzők: Griezmann (35.), Depay (87.), illetve Dimarco (33.) – továbbjutott: az Atlético Madrid, tizenegyesekkel

Borítókép: Sztefan Szavics elterült a földön Marcus Thuram bizarr akciója után (Fotó: EPA/Mariscal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.