idezojelek

Régi csibészek

Mi ebben a meglepő? – tehetné föl a kérdést, aki ismeri az Európai Bizottság és az OBT eddigi munkásságát.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Ellenőrzés nélkül vette át az Országos Bírói Tanács (OBT) a „minden ténybeli alapot nélkülöző, többször adatokkal cáfolt, sok bíró személyes integritását sértő önkényes véleményét” az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének Magyarországra vonatkozó fejezetében – írta minapi közleményében Varga Zs. András, a legfelsőbb bíróság elnöke.

Mi ebben a meglepő? – tehetné föl a kérdést, aki ismeri az Európai Bizottság és az OBT eddigi munkásságát. Csak emlékeztetőül: az OBT pár éve azért lobbizott, hogy az Amnesty International Magyarország „érzékenyítőtréninget” tarthasson az Igazságügyi Akadémián abból a célból, hogy a magyar bírák „megfelelő” ítéleteket hozzanak. (Az OBT „súlyát” jól érzékelteti, hogy egyik póttagválasztó értekezletükön – miután a 15 tag és 14 póttag közül 17-en lemondtak – senki sem akadt, aki vállalt volna póttagságot.) Maga Varga Zs. András is meggyőződhetett a zűrös kompánia „hitelességéről”: – Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni – nyilatkozta annak idején az újdonsült Kúria-elnök. Kinevezését (egy igen és 13 nem szavazattal) nem támogatta az OBT.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen érdekes, a David Pressman amerikai nagykövetnél jó múltkor vizitelő magyar bírók, Matusik Tamás és Vasvári Csaba is az OBT tagjai… Jé! (Ugyanő pár éve azért perelte be az Országos Bírósági Hivatalt, a Fővárosi Törvényszéket és a Fővárosi Ítélőtáblát, mert nem őt nevezték ki táblabírónak.)

Komoly bírósági vezetők már többször jelezték, annyira komolytalan és elfogult az OBT, hogy a leghelyesebb az lenne, ha – megszűnne. Igazuk lehet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.