idezojelek

Sopronunk

December 14-én, a hűség napján meghajolunk a soproniak előtt.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Krizsán Csaba

December 14-én, a hűség napján meghajolunk a soproniak előtt. A tria­noni gyalázat a mai Burgenlandot ugyanúgy elrabolta tőlünk, ahogy Kolozsvárt, Kassát, Eszéket vagy éppen Pozsonyt. Az aggodalmas békekonferencia (nehogy a kisállammá lett Ausztria a nagynémet egységben remélje gondjainak orvoslását) a sógoroknak ítélte – akkor még Sopronnal együtt – a történelmi Magyarország nyugati szélét. Ütőképes hadseregünk ekkor már – és még – nem volt. (Károlyi Mihály hadügyminisztere, a züllött Linder Béla az Országház lépcsőjén üvöltötte: soha többé nem akar katonát látni.)

Szerencsénkre a diktátum aláírásakor a nyugati országrész Horthy Miklós frissen összeállt Nemzeti Hadseregének ellenőrzése alatt állt. Elodázhattuk a kiürítést, ami lehetőséget nyitott a háború végén szerveződött, hazafiakból álló Rongyos Gárda akciójához – az ő nevükhöz fűződik a soproni csoda. 1921 nyarán, amikor Horthy elvonult a térségből, a „rongyosok” megtagadták Sopron és környéke átadását, sőt visszaverték az ellenük küldött osztrák csendőröket. Gyáva népnek nincs hazája. Ez a felkelés kényszerítette ki a decemberi népszavazást, amelyen a voksolók – kilencvenszázalékos részvétel mellett! – a maradásra szavaztak. Sopron és a környező falvak (Fertőrákos, Ágfalva, Sopronbánfalva, Harka, Balf, Fertőboz, Kópháza és Nagycenk) lakossága Magyarországot választotta! 

Óh, ha akadtak volna másutt is szent „rongyosok”! Ha az antant nem tagadja meg gróf Apponyi Albert kérését: népszavazás döntsön, hol húzódjon az országhatár… Ha a nemzetvesztő Károlyi nem ereszti szélnek a sereget… Ha akad egy sarkára álló államférfi Mária országában, aki nemet mer mondani a gátlástalan Nyugatnak…

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: A Tűztorony Sopronban 2023. november 2-án (Fotó:MTI/Krizsán Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.