idezojelek

Az Egyesült Államok nyakig benne van az ukrajnai földbizniszben

Most már az ukrán föld egyharmada is amerikai tulajdon.

Cikk kép: undefined
Fotó: OLEG PETRASYUK

Az ember hallgatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és már nem csodálkozik. Hónapokon keresztül, nagy meggyőződéssel beszélt az ukrán haderő sikereiről, a hatalmas orosz veszteségekről, miközben Ukrajna elveszítette területének egyötödét. Mostanában azt próbálta elhitetni a világgal, hogy az orosz haderő lövi a saját kezén lévő zaporizzsjai atomerőművet. Értjük, hogy kell az optimista hangvételű propaganda, na de azért időnként erősen kilóg a lóláb.

Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, a nyugati világ az Egyesült Államokkal és az EU-tagországokkal az élen azonnal Ukrajna mellé állt. Beindultak az oroszellenes szankciók és a fegyverszállítások, az európai polgárok pedig csodálkozva vették tudomásul, hogy Zelenszkij elnöknek mekkora befolyása van a nyugati világra. A Nyugat az ukrán elnök szinte minden követelését feltétel nélkül teljesítette, a nemzetközi média pedig hatalmas hősként ünnepelte. És miközben Ukrajna megtűrte a náci típusú katonai szervezeteket, s egyre-másra hozta a kisebbségek elleni − az uniós normákkal ellentétes − intézkedéseket, Ursula von der Leyen, az Euró­pai Bizottság elnöke elismerően nyilatkozott az ukrán demokrácia eredményeiről.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig nem értettük, miért olyan dédelgetett kedvenc ez a Zelenszkij, s miért öleli őt keblére ilyen lelkesen a Nyugat. Azután erre is fény derült. Nemrég számolt be a sajtó arról a döbbenetes tényről, hogy az ukrán kormány − az elnök személyes közreműködésével − amerikai multicégek kezére juttatta az ukrajnai termőterületek egyharmadát. Erre a lépésre az IMF és Soros György bírta rá az elnök urat, aki egészen másként viszonyul a Nemzetközi Valutaalaphoz és az ismert spekulánshoz, mint például Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya. Az új ukrán földtörvény tavaly július elsején lépett életbe, s ezzel megnyílt az út a lesben álló idegen földrablók előtt. Az értékes ukrán termőterületek privatizációjának engedélyezése felér egy atomtámadással. És ezt a támadást nem lehet az oroszokra fogni, mivel az IMF és Soros György nem az oroszok ügynöke.

Tudvalévő, hogy Ukrajna területének több mint fele jó minőségű szántóföld. Ezek adásvételét egy 2001-ben elfogadott és többször meghosszabbított moratórium gátolta. A Zelenszkij-kormány tavalyi döntése feloldotta a moratóriumot, mire három jelentős amerikai konzorcium máris felvásárolt tizenhétmillió hektár, vagyis százhetvenezer négyzetkilométernyi termőföldet. Magyarország teljes területe kilencvenháromezer négyzetkilométer, vagyis csaknem kétszer ekkora méretű termőföld − Ukrajna csaknem egyharmada − került amerikai kézre.

Ezt megelőzően Joe Biden amerikai elnök fiának, Hunter Bidennek voltak komoly érdekeltségei Ukrajnában. Ifjabb Biden többek között az ukrajnai olaj- és gázipar egyik meghatározó szereplőjének, a Burisma Holdings nevű vállalatnak volt igazgatósági tagja 2014 és 2019 között. A cég Hunter Bidenen keresztül kapcsolatot teremtett a papával, az akkori amerikai alelnökkel. Pénzmosás és tiltott lobbitevékenység miatt az akkori ukrán főügyész vizsgálatot indított az energetikai vállalat ellen, mire − állítólag Joe Biden nyomására – Poro­senko akkori ukrán elnök menesztette a főügyészt.

Az Egyesült Államok tehát nyakig benne van az ukrajnai bizniszben. Így már érthető, hogy Amerika balliberális vezetői – élükön Biden elnökkel – miért támogatják oly vehemensen Volodimir Zelenszkijt. Amerika kőkemény érdekeit védelmezik Ukrajnában. Most már az ukrán föld egyharmada is amerikai tulajdon, így az is érthető, hogy az ukrán elnök − ekkora hátszél birtokában − miért olyan magabiztos.

Az ukrán nép veszteségei félelmetesen nagyok, és nem csak az orosz katonai akciók miatt. Az orosz többségű Donbász és Luhanszk elveszett, hullanak a katonák, menekül a polgári lakosság, mára pedig az ukrán gazdák is elestek hazájuk termőföldjének jelentős részétől. Lehet, hogy bizonyos nézőpontból Zelenszkij nemzeti hős, de ha valóban az lenne, akkor nem engedte volna idegenek kezére adni az ukránok anyaföldjének egy részét. Itt-ott felerősödnek a Zelenszkij politikájával elégedetlen hangok, amelyek szerint Zelenszkij elnök makacs, szemellenzős politikája nem szolgálja Ukrajna nemzeti érdekeit, de ezeket a hangokat Zelenszkij kíméletlenül elhallgattatja.

Nekünk azonban − finoman szólva − erős kétségeink vannak ennek a politikának a helyességével és fenntarthatóságával kapcsolatban.

A szerző író, újságíró

Borítókép: falfestmény egy kijevi lakóház oldalán, a Madonna ábrázolás alapján készített „Szent Javelina” női alak, amely amerikai Javelin páncéltörő rakétarendszert tart a kezében (Fotó: EPA/Oleg Petrasyuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.