idezojelek

Szentkirályi örökség

Aligha van még egy nemzet a világon, amelynek államalapító királya nevét huszonegy település viseli.

Cikk kép: undefined

Bár hivatalosan (legalábbis egyelőre) nem szerepel a Hungarikum Bizottság által összeállított és évről évre bővített Hungarikumok gyűjteményében, valójában igazi hungarikum a Szent Király Szövetség. Aligha van ugyanis még egy nemzet a kerek világon, amelynek államalapító királya nevét – az iránta érzett hálából és tiszteletből – huszonegy település viseli. Ezek a települések ma több országban fekszenek, mert százhárom éve egy esztelen és igazságtalan nagyhatalmi diktátum szétszakította az államalapító király országát, amelynek több mint ezeregyszáz éve e tájon őshonos népe napjainkban nyolc államban szétszórva (több helyen ténylegesen szórványban) él. E települések népe azonban tudja, érzi és vallja, hogy noha Trianonban Szent István országát darabokra szakították és a magyar népet halálra ítélték, mégis élünk és összetartozunk, mert ahogy Reményik Sándor erdélyi költő írta: 

„Országokat lehet szétdarabolni: / Nem lehet legyilkolni lelkeket!”

A nemzeti összetartozásnak (a sok közül) egyik legkülönlegesebb és legszebb példája, hogy 

a magyar honfoglalás millecentenáriumi évében Magyarország és Erdély nyolc – Szent István nevét vagy nevében királyi címét viselő – települése a székelyföldi Csíkszentkirályon megalapította a Szent Király Szövetséget

 azzal a céllal, hogy hozzájáruljanak 1100 esztendős Kárpát-medencei jelenlétünk méltó megünnepléséhez, kultúrateremtő múltunk bemutatásához, egymás jobb megismeréséhez és a megmaradásunkat biztosító együttműködés alapjainak lerakásához. Egy év múlva, 1997-ben a Veszprém melletti Szentkirályszabadján tartották meg a szövetség első találkozóját. Azóta minden évben – Nagyboldogasszony napján, István király halálának évfordulóján – az augusztus 15-höz legközelebb eső hétvégén – más és más településen rendezik meg a találkozót. Ezeknek az összejöveteleknek – az ünnepi beszédeken és a kulturális programokon túl – az a legfőbb vonzereje, hogy 

a vendéglátó faluban mindenkit úgy várnak és úgy fogadnak, és úgy telik el ez a két nap, mintha egy jó rokon jönne látogatóba. Ezzel együtt jár, hogy a vendéglátók rendbe hozzák a portájukat és a lelküket is. Ezeken a találkozókon a szentkirályi családok megismernek olyan embereket, akik onnan jöttek, ahol ők soha nem voltak még, és úgy válnak el, mint igazi családtagok, és várják a viszontlátás örömteli pillanatát.

Az eredeti nyolcról 2019-ig huszonegyre (!) nőtt a Szent Király Szövetség településeinek száma, amelyek Magyarországon, Erdélyben és Felvidéken találhatók. Négy évvel ezelőtt a szövetség a kárpátaljai Aknaszlatinával bővült, amelynek nevében nincs ugyan az állam- és egyházalapító király neve, de a település templomának védőszentje Szent István. Így 

múlt vasárnap már három elszakított országrész magyar közösségeinek képviselői jöttek el a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szentistvánra, ahol huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Szentkirály Szövetségi Találkozót.

 A részt vevő falvak és tájak száma pedig remélhetőleg tovább nő, hiszen a Kárpát-medencében összesen mintegy negyven település neve utal valamilyen formában szent királyunkra. 

Ez a hungarikum plasztikusan megmutatja, hogy „egy ezredévi szenvedés” után is szeretnénk megmaradni, s magyarként és keresztényként élni az őseinktől örökölt szép hazában.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond a XXVI. Szentkirály Szövetségi Találkozón, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szentistvánon 2023. augusztus 13-án (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.