Nem semmi lejátszási listát hozott létre a Spotify

A körülöttünk csiripelő madarak, a tengerek és az óceánok hullámai, a zivatarok robaja és a fák susogása mind alkotóelemei a természet lenyűgözői szimfóniájának. Ezek a hangok elválaszthatatlanok emberi létezésünktől, nemcsak azért, mert bebizonyosodott, hogy jótékony hatással vannak mentális egészségünkre, hanem azért is, mert sokan úgy gondolják, hogy ez a fajta természetes alapzaj szerepet játszottak az ember által készített zene fejlődésében.

Forrás: Mashable2024. 04. 25. 7:00
Forrás: IStock!
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekből a felvetésekből merítve a Museum for the United Nations  (Egyesült Nemzetek Múzeuma) a Sounds Right elnevezésű kezdeményezés részeként különleges együttműködést dolgozott ki a Spotify-jal és az AKQA nevű digitális ügynökséggel annak érdekében, hogy a természetet saját jogú művészként ismerjék el, lehetővé téve számára, hogy jogdíjat zsebeljen be, amit saját védelmére fordíthat. A projekt a Föld napja előtt indult, és jelenleg kétféle lejátszási listát kínál.

Spotify
A Spotify ezúttal a természet hangjaival operál (Fotó: Shuterstock)

Az első „a Feat. NATURE" lejátszási lista, amely világhírű előadók munkáit sorakoztatja fel, nem is akárhogy, mivel a hallgatók kedvenc számaikat lebilincselő természeti hangokkal újrakeverve hallhatják. David Bowie „Get Real” című művében például állati üvöltéssel fokozzák a muzsikát.

A második lejátszási lista „az ambient nature”, amelyben a hallgatók a természet nyugtató hangjait élvezhetik, úgy mint a trópusi esőt vagy „a tenger tájainak szimfóniáját”. 

A podcastok szerelmeseinek is tartogat csemegéket eme lista: ezek az éghajlatváltozás, a környezettudatosság témaköreit is körbejárják. 

De milyen bevételekre számíthat az anyatermészet? Az ambient hangokat tartalmazó profil zeneszámaiból a jogdíjak hatvan százaléka, illetve a mixelt verziók legalább ötven százaléka illeti a természetet. A befolyt összeget a biodiverzitás megőrzésére és helyreállítására (főképp az Indiai-óceáni szigetekre, az Atlanti-óceán erdőire és a Fülöp-szigetekre koncentrálva) fókuszáló projekteknek adományozzák az akció ötletgazdái, akik ráadásul egyéni adományokat is szívesen fogadnak a GoFundMe oldalon. 

A befutott bevételt az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is működő jótékonysági szervezet, az EarthPercent gyűjti majd össze, elosztásáról pedig az őslakosok képviselői, tudósok, természetvédelmi szakértők és környezetvédelmi aktivisták döntenek.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.