Folytatódnak a tárgyalások a Belügyminisztérium és a MOK között

A mai találkozó fókuszában az alapellátás áll, az orvosi kamara szerint azonban megállapodás még nem várható.

2023. 04. 18. 13:14
null
Budapest 2020.01.10. dr. Kincses Gyula , Magyar Orvosi Kamara elnöke foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Attól függetlenül, hogy volt egy politikainak tűnő vitánk, a szakmai párbeszéd a Belügyminisztérium és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) között nem állt meg, folytatódott 

hangsúlyozta a Hír TV Napi aktuális című műsorában Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár szerint a háziorvosi ügyeleti ellátás átalakítását kevesebb kritika érte, az orvosi kamara inkább az alapellátás átszervezésének más pontjait kritizálta. – Éppen ezért azokon a területeken, ahol a MOK kritikát fogalmazott meg – ilyen például a háziorvosi rendszer finanszírozásának átalakítása – egy állandó munkabizottságot hozok létre az államtitkárságon belül. Mint mondta, a munkacsoportban egy elég konstruktív szakmai párbeszédet folytatnak, amire ő, és – meglátása szerint – az orvosi kamara is nyitott. Amikor szakmai kérdésekről van szó, tényleg konstruktív az együtt gondolkodás – húzta alá Takács Péter.

 Az egészségügyi államtitkár által elmondottakat támasztja alá a Magyar Orvosi Kamara legfrissebb Facebook-bejegyzése is, amelyben egy ma délelőtti, az alapellátásról szóló találkozóról adnak hírt. Mint írják, 

április 18-án délelőtt Kincses Gyula MOK elnök és Soós Zoltán, a MOK Háziorvosi Csoportjának vezetője Takács Péter államtitkár úrral folytat megbeszélést. A találkozó célja, hogy az alapellátás és az ügyeleti rendszer helyzetét áttekintve közelítsük az államtitkárság és a MOK helyzetértékelését, a kialakult problémákra adott megoldási javaslatokat.

A kamara szerint ugyanakkor megállapodás a találkozótól még nem várható, ahhoz testületi támogatás szükséges. Mindkét fél számára elfogadható javaslatok esetén döntést a MOK illetékes tagjainak megkérdezését követően a Területi Szervezetek Tanácsa hozhat majd. A cél továbbra is az alapellátás megerősítése, a praxisok anyagi és általános bizonytalanságának csökkentése, a minél jobb és folyamatosabb betegellátás hosszú távon is – írják a bejegyzésben.

Borítókép: Kincses Gyula , a Magyar Orvosi Kamara elnöke. (Fotó: Kallus György/Világgazdaság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.