A MOK valótlan állításait cáfolja a Belügyminisztérium

A tárca közleménye szerint a Magyar Orvosi Kamara hamis látszatot kelt az új etikai bizottságokról.

Magyar Nemzet
2023. 07. 08. 14:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) olyan valótlan állításokat tartalmazó felhívást juttatott el tagjaihoz, amely passzív ellenállásra buzdítva meg akarja akadályozni az orvosi hivatásrend etikai bizottságainak létrejöttét. A MOK azt a hamis látszatot kelti, hogy az új etikai bizottságok valójában államhatalmi szervek – olvasható a Belügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írták, az új rendszerben kizárólag a hivatásrend tagjai minden külső befolyástól mentesen választhatják majd meg az új etikai bizottságokat. 

Az új rendszerben a korábban közmegelégedésre tevékenykedő etikai bizottsági tagok értelemszerűen folytathatják munkájukat

– hangoztatta a tárca.

Kiemelték, hogy az orvosi etikai eljárások tervezett új rendszerében csak az etikai bizottságok járhatnak el. A Belügyminisztérium felhívta a figyelmet, hogy az eljáró etikai bizottságok tagjait a hivatásrenden belül kizárólag az orvostársadalom tagjai választhatják meg, közvetlen választás útján. Jelezték, hogy az etikai eljárásban politikai, államigazgatási, társadalmi szervezet nem választhat, nem jelölhet etikai bizottsági tagot, valamint a korábbi rendszerrel ellentétben nem választható etikai bizottsági tagnak kórházi vagy egyetemi vezető, az etikai bizottságok pedig saját maguk választják meg vezetőiket.

Mindezek alapján senki nem tudja befolyásolni az egyes etikai eljárások kimenetelét. Technikailag a választást az egészségügyi szolgáltatók rendszerének üzemeltetője bonyolítja le. Ez a választás tiszta és áttekinthető – ismertette a közlemény. Közölték, hogy az orvosetikai kódex tervezete a tárca honlapján a Tájékoztató és háttéranyagok között érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.