A pesti Dubaj-terv miatt is repedezik a baloldali egységfront

Miközben Karácsony Gergely továbbra is az egység látszatát kívánja kelteni a rákosrendezői mini Dubaj ügyében, addig mostanra már egykori pártja is kifogást emelt a projekttel, és a politikus álláspontjának megváltozásával kapcsolatban. Eközben pedig Zugló polgármestere önálló egyeztetésekbe kezdett a minisztériummal Rákosrendező ügyében.

2024. 01. 20. 6:07
Karácsony gergely
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Karácsony Gergely véleménye rendre változik Rákosrendező kapcsán, és napi szinten támadja, majd támogatja a beruházást, Zugló polgármestere megkezdte az egyeztetéseket a kormányzattal. 

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium és a zuglói önkormányzat, a kerület kezdeményezésére napokon belül ismét tárgyalni fog a rákosrendezői gigaberuházásról. 

Az ügyről Horváth Csaba, Zugló polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta, véleménye szerint az egyeztetések során partnerként együttműködve, azokat a szempontokat kell megerősíteni, amelyek eredményeként egy élhető és emberléptékű projekt valósulna meg. 

Az, hogy ennek ez a projekt milyen műszaki tartalommal, és épületekkel valósul meg, egyenlőre nem világos, ezért szerintem nem az épületek magasságáról, és tömegéről kell beszélnünk, hanem arról, hogy egy olyan új városnegyedet hozzunk létre Zuglóban, amely amellett, hogy parkos, szolgálja az itt élők érdekeit, és otthont nyújt nekik

– jelentette ki a polgármester, aki a lapunknak elmondta, hogy ehhez azonban megfelelő infrastrukturális háttér kell, ami azt jelenti, hogy a kisföldalatti meghosszabbítása, és a Szegedi út felüljáró megépítése mellett elengedhetetlen, hogy a négyes metrót első körben a Bosnyák térig, majd pedig Újpalotáig meghosszabbítsák.

A politikus elmondása szerint az elmúlt években a Zugló területén történt számtalan kormányzati projekt végrehajtása hatalmas plusz terhet jelent a közösségi közlekedésnek, ezért az infrastrukturális fejlesztés inkább szakmai, és nem politikai kérdés.

Horváth Csaba a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta, Rákosrendező elsősorban a zuglói és kormányzati kérdés, hiszen a terület a MÁV tulajdonában, és a XIV. kerület közigazgatási területén belül található, ugyanakkor a minisztériummal való egyeztetést követően a határoló kerületekkel és a fővárossal is konzultálni fognak az ügyben. 

Többszintű egyeztetésre is szükség lesz, ugyanis a metró és a földalatti meghosszabbítása meghaladják a kerületi önkormányzat potenciálját, ugyanakkor az itt élők életminősége szempontjából meghatározó kérdésekről van szó, így elengedhetetlen a zuglóiak érdekképviselete.

– jegyezte meg a polgármester, aki szerint a politikai adok-kapok helyett minél hamarabb tárgyaló asztalhoz kellene ülni, és a gigaberuházás kérdését szakmai oldalról megtárgyalni.

Az üggyel kapcsolatban a Fidesz zuglói önkormányzati képviselője, Borbély Ádám lapunk megkeresésére válaszolva elmondta, a jobboldali kormány már most több sikeres urbaniszitkai projektet tud Zuglóban felmutatni, mint a baloldal több évtizeden keresztül.

Mi a Zuglói Fideszben csak olyan beruházást támogatunk, ami a helyben élők érdekeivel megegyezik. Rákosrendező esetében lényegében egy barnamezős beruházásról beszélünk, szennyezett talajjal, ahol akár egy teljesen új városrészt is el tudunk képzelni

– jelentette ki a képviselő, majd hozzátette, hogy az M3-as autópálya és Tatai út között eddig is voltak lakott épületek, azonban ezekben meglehetősen mostoha körülmények között, csekély önkormányzati támogatás mellett éltek az emberek. 

Zugló mellett a Tóth József vezette XIII. kerület is folyamatos egyeztetéseket folytat Lázár János minisztériumával egy, a rákosrendezői projekthez kapcsolódó beruházással, a Szegedi úti felüljáróval kapcsolatban. Tóth József emellett a főváros kihelyezett kabinetülése során elmondta, a kerület számára a Szegedi úti felüljáró megépítése a legfontosabb, erről már 2020-ban döntött a kormány. 

A Fővárosi Közgyűlés által decemberben elfogadott feltételgyűjteménybe a XIII. kerület által támasztott igényeket is belefoglalták, a felüljáró mellett kilenc másik elvárást is támasztottak a projekttel kapcsolatban. A minisztériumtól egyelőre nem érkezett megkeresés a kerülethez, de a Szegedi úti felüljáróról folyamatos az egyeztetés. 

Tóth József ugyanakkor támogatná a szorosabb együttműködést a fővárosi önkormányzat és a kormány között. A politikus kiemelte, hogy véleménye szerint ismét működőképessé kellene tenni a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, amely korábban a kormány és a város között hatékonyabb kommunikációt tette lehetővé. 

Az elmúlt időszakban Karácsony Gergely véleménye is megváltozott Rákosrendező fejlesztésével kapcsolatban. A főpolgármester egy nemrég tartott sajtótájékoztatón elmondta, az ügyben olyan tárgyalásokat szeretnének, ahol az érintetteknek lehetősége lesz, hogy elmondhassák a véleményüket.

A főpolgármester leszögezte, hogy a beruházás évtizedes mértékekben is jelentős, továbbá támogatják azokat a közérdekű beruházásokat, amelyekre a törvényjavaslat szerint a kormány vállalást tesz. 

Ugyanakkor a főpolgármester keveselte azt a háromszázmilliárd forintot, amit a kormány a közérdekű beruházásokhoz rendelt. Véleménye szerint nem baj, ha a teljes beruházás turisztikai célokat is szolgál, azonban nem tartja helyesnek, ha egy mini Dubaj-beruházás valósulna meg.

Karácsony Gergely azonban egy sajtótájékoztatón még karakteresen elutasította a kormány rákosrendezői terveit, és azt állította, nem támogatja a fejlesztést és a magasházak építését ezen a területen. 

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy miután főpolgármester elutasította a mini Dubaj terveit, kiderült, hogy néhány évvel ezelőtt, zuglói polgármesterként, úgymond oslói mintára, még támogatta egy magasházakkal tarkított városnegyed építését Rákosrendezőn.

Karácsony Gergely véleményének torzulását még a szövetségesei is kifogásolták. Az LMP szerint Rákosrendező és környéke Budapest egyik „zöld aranytartaléka”, a területen minél több közparkot és zöldfelületeket kellene létrehozni, nem pedig épületeket építeni.

A »Rákos–Dubaj« elnevezésű, a Rákosrendezőre tervezett kormányzati gigaberuházásban tele akarják építeni a területet olyan felhőkarcolókkal és magas épületekkel, amelyek hőszigetet képeznének, ez a hőhatás pedig a klímaválság időszakában rendkívül megnehezítené a környéken élők életkörülményeit

 – jelentette ki Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Az LMP politikusa nehezményezte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester legutóbbi reakciójában nem volt elutasító a beruházás terveivel, sőt – szavai szerint – nagyon úgy néz ki, mintha valamilyen paktum születne Karácsony Gergely és Lázár János között, mintha a főváros elfogadná ezeket a gigaberuházásokat és ezeket a hatalmas beépítéseket.

Emlékeztetett, éppen a főpolgármester hirdette meg a fővárosban a klímavészhelyzetet, így Karácsony Gergelynek tudnia kellene, hogy emiatt nem lehetne ilyen beruházásokat indítani.

A főpolgármesternek az LMP társelnöke is nekiment, és egyre valószinűbbnek tűnik, hogy tényleg nem fogják támogatni az újrázásban. Ungár Péter feltette a kérdést:

Mi van akkor, ha a főpolgármester és Lázár János között van egy olyan megállapodás, hogy amennyiben Karácsony Gergely engedi a Rákos–Dubajnak nevezett projektet, akkor lesz cserébe a fővárosi bérletek ügyében megnyugtató megoldás?

Ungár Péter hozzátette: reménykedik, hogy nem így van, ugyanakkor a főpolgármester a politikus szerint nagyon megváltoztatta az álláspontját. 

Borítókép: Karácsony Gergely a villamoson (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.