Íme egy különleges trükk a stressz csökkentésére

Létezik egy technika, amely segíthet csökkenteni a stresszt. Tudományos körökben azonban „egy kicsit furcsaként" emlegetik. Az érzelmi szabadság technikái (EFT) néven ismert megközelítést általában csak „koppintásnak" nevezik, mivel a módszer az arcon és a testen található akupresszúrás pontokat egy gyengéd kétujjas koppintással stimulálja. De mit is jelent ez? Az Origo cikkéből kiderül.

Forrás: ORIGO2021. 12. 28. 11:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stresszcsökkentés ezen egyszerű megközelítésére vonatkozó bizonyítékok exponenciálisan nőnek. A kutatások azt mutatják, hogy a „koppintás" jótékony hatású az étkezési sóvárgás, a depresszió, a szorongás, a fóbiák és a poszttraumás stressz-zavar esetén is.

Ami még érdekesebb, hogy a koppintás hatással van a szervezet biokémiájára, például az immunitásra és a vérnyomásra

– mondta Peta Stapleton, a Bond Egyetem pszichológiai docense a ZME Science online tudományos portálnak. – Már egy óra „koppintás" 43 százalékkal csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét.

Hozzátette: az utóvizsgálatok azt is mutatják, hogy a „koppintás" jótékony hatásai idővel, akár két évvel később is fennmaradnak.

A szakemberek szerint a „koppintás" hatással van az agy stresszközpontjára (amygdala) és a memóriaközpontra (hippocampus).

Mindkettő szerepet játszik a döntéshozatali folyamatban, amikor valaki eldönti, hogy valami fenyegetést jelent-e vagy sem.  

Az egyik kapcsolódó kutatás olyan általános iskolás gyerekeket vizsgált, akiknél már alkalmazták ezt a technikát az iskolákban, és a tudósok azt találták, hogy segített a fókuszálásban és a koncentrációban.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.