Mit tehetünk, ha támadnak a poloskák?

A szúnyogok megszenvedték az idei nyarat, ám amint a szezonnak vége, újabb támadást kell kivédenünk: megjelentek a poloskák. Íme pár apróság, amivel védekezhetünk ellenük – írja a Feol.hu.

Forrás: Feol.hu2022. 09. 26. 9:03
null
Budapest, 2019. április 6. Egy Ázsiai márványpoloska (Halyomorpha halys) pihen egy útszéli bokron a Ferencvárosban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ablakokban, ajtóréseken, minden láthatatlan kis nyíláson képesek bejutni az otthonokba a poloskák, amelyeket gyakran már csak akkor veszünk észre, amikor hangos zörejjel repkednek egyik szekrényről a másikra. Ez a tevékenységük éjjel a legizgalmasabb, amikor pár másodpercig halljuk őket, majd egy nagy koppanás kíséretében elcsendesednek.

Nyomkodásuk nem javasolt, nem véletlenül hívják ugyanis őket büdösbogaraknak: kellemetlen szagú levet árasztanak magukból büntetésképp, ha ilyesmire vetemednénk. De mégis akkor mit tehetünk ez ellen az invazív faj ellen?

Azt mondja a „népi szakirodalom”, hogy vannak bizonyos színek, amik vonzzák őket: ilyen például a sárga, de ugyanezt tapasztalják a zöld és a barna szín tekintetében is. Ennek oka vélhetően az, hogy a poloska a természetben a növényeken lel otthonra, s nyilván a mi otthonunkban is ezeket a színeket találja kedvesnek – fejti ki a Feol.hu.

A hűvös idő beköszöntével ők is szeretnének túlélni, áttelelni, ezért keresik a melegebb helyeket – mint például az emberek otthonait. Minden apró nyílást igyekezzünk befedni.

A rolós szúnyoghálók alatt simán be tud jönni, de a kevésbé jól záródó bejárati ajtókon is átjut. Keressük meg ezeket a pontokat és használjunk pluszszigetelést vagy rendszeresen fújjuk be ezeket a területeket olyan anyaggal, amit a poloska nem szeret. Ilyen például a mentaolaj, a teafa és a fokhagyma is.

A természetes módszerek mellett van néhány vegyi agyagot alkalmazó poloskariasztó szer is, amely szintén hatékony lehet. Azokra a helyekre kell fújni, ahol várhatjuk a megjelenését. Erkélyek falaira, nyílások mentén, kültéri bútorok mögött is lehet használni – egyre figyeljünk, növényeket ne érjen a szer, illetve beltérben, levegőben ne alkalmazzuk. Ez utóbbira fagyasztásos módszert alkalmazó spray-k is vannak már forgalomban.

Az eredeti, teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Egy Ázsiai márványpoloska (Halyomorpha halys) pihen egy útszéli bokron a Ferencvárosban (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.