„Péter, nem lehetsz ennyire érzéketlen!”

Márki-Zay éppen ellenérvelése közepette maga támasztotta alá az üzemanyagok ármaximálását. De avítt közgazdasági tételekkel is próbálkozott.

Magyar Nemzet
2021. 11. 15. 10:55
20211017 Budapest Márki-Zay Péter (képen), Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztás eredményvárója az Anker közben. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címben szereplő mondattal reagált Dobrev Klára annak idején, a miniszterelnöki előválasztást megelőző egyik vitaműsorban Márki-Zay Péter rezsicsökkentéssel és benzinárral kapcsolatos kijelentéseire. A Greenpeace által szervezett október 14-i beszélgetésben a hódmezővásárhelyi politikus határozottan fogalmazott: 

A benzinárban semmilyen szociális komponenst nem tartok indokoltnak.

Kifejtette továbbá, hogy a gazdaság fenntarthatóvá alakításához szerinte igenis érezni kell az energiaár-növekedést. Hozzátette, az externáliákat rá kell terhelni a fogyasztókra, mert igaz, hogy a kibocsátó fizet, de végül az is a fogyasztókra terheli a többletköltségét, beépíti az áraiba. Ez a kijelentés igaz is, olyannyira, hogy

éppen ez támasztja alá a hétfőtől érvényben lévő üzemanyagár-maximálást. 

Sok vállalkozónak, vállalkozásnak ugyanis nincs más választása, ki kell fizetnie az üzemanyagot, akármennyibe is kerül, ha pedig az egekbe szökik az üzemelési költségek egyik tétele, azt valóban átterheli a fogyasztóra. Emiatt is érvényes az a kijelentés, hogy az utóbbi idők kiemelkedően magas inflációs rátájának egyik oka az üzemanyagok rohamos, egy év alatt harminc százalékos drágulása.

Márki-Zay a műsorban a rezsicsökkentés politikájáról szólva ismertette azt az ősi, de a gyakorlatban már oly sokszor megcáfolt közgazdasági tételt is, amely szerint az olcsó energia túlfogyasztáshoz vezet. Igaz, nem minden alap nélküli a kijelentés, első ránézésre egyszerű logikával követhető.

Ám ahhoz, hogy megértsük, miért nem helytálló mégsem ez a sok évtizedes „alapvetés”, amely valóban minden felsőoktatási intézmény mikroökonómia-előadásán elhangzik, érdemes ránézni, milyen hatást gyakorolt a magyar lakosság rezsifizető-képességére a hatóságilag szabályozott tarifarendszer. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal idei, májusi összegzése szerint 

a rezsicsökkentés rendszerének bevezetése óta 54 százalékkal kevesebb az olyan fogyasztó, akinek díjhátraléka van. Az összes tartozás 59 százalékkal csökkent a lakossági, és 62 százalékkal a nem lakossági szektorban.

Ez óriási eredmény, hiszen aki tartósan nem képes kiegyenlíteni a közműszámláit, az végső esetben szolgáltatás nélkül marad, kölcsönöket kell felvennie, végül – a különböző szociális lehetőségek ellenére is – a társadalom perifériájára szorulhat. A gázfogyasztók közül például mintegy 325 ezren kevesebben voltak e veszélyes helyzetben az idei év elején a rezsicsökkentés előtti időkhöz mért 650 ezerhez képest.

Aki pedig ki tudja fizetni a közműszolgáltatónak a tartozását, annak jó esetben másra is jut. Biztosabb, stresszmentesebb megélhetésre, jobb minőségű élelmiszerek vásárlására, akár még megtakarításra is.

Szintén az előválasztás alkalmával, az RTL Klubon tartott vitán (október 13-án), kezdett érdekes okfejtésbe a ma már miniszterelnök-jelölt. Igaz, a kérdés is invalid volt, mivel azt firtatta, hogy Márki-Zay csökkentené-e az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét. Ahhoz ugyanis jelenleg nem nyúlhat a kormány, hiszen az Európai Unió által elvárt szintnél is alacsonyabb. A válasz ettől függetlenül figyelemre méltó:

„Ha valaki az ígéretekre figyel, akkor szavazzon a Kétfarkú Kutya Pártra. Mindenki növelni akarja a béreket, a juttatásokat, lakást akar építeni, beruházni akar, fejleszteni akar, zöldgazdaságot akar, és a többi, ami iszonyatos pénzbe kerül. És egyébként meg adót akar csökkenteni minden egyes területen.”

Elismerhetjük, kiváló összefoglalót nyújtott Márki-Zay Péter az Orbán-kormányok gazdaságpolitikájáról és megvalósított, illetve folyamatban lévő intézkedéséről, a legfontosabb sikeres irányvonalakról. 

Kár, hogy nincsen tisztában a valósággal és mindezeket felelőtlen ígéreteknek nevezte. Nagyot tévedett: ezek mind valóra vált ígéretek.

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztási eredményvárója az Anker közben október 17-én (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.