A cél változatlan, nem adta fel a tervét a kormány

Csak átmeneti a most tapasztalt megtorpanás.

2024. 02. 14. 16:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Látva az utóbbi hónapok kifejezetten gyenge ipari teljesítményét, amit döntően a külső keresleti tényezők, azaz az exportpiacok gyengélkedése, valamint az év végi leállások okoztak, várható volt, hogy gyengébb lesz a magyar gazdaság tavaly év végi teljesítménye – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely. A Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza hangsúlyozta, nem változott a kormányzat célja, továbbra is négyszázalékos, dinamikus növekedést szeretne elérni. Bár azt is megjegyezte, hogy ehhez kifejezetten erőteljes negyedéves növekedésekre lesz szükség.

A szakértő kiemelte, hogy a most tapasztalt megtorpanás átmeneti. Jelezte: kis, nyitott országként a külső folyamatoktól nem tudjuk teljes mértékben függetleníteni magunkat, de az idén és a következő években termelésbe álló új exportkapacitások ellensúlyozhatják a gyenge külső környezetet, és növelhetik külpiaci részesedésünket.

Suppan Gergely szerint az év során a belső kereslet várható javulása már támogathatja a belföldre termelő vállalkozások termelésének felfutását, míg a külső környezet is lassan, fokozatosan javulhat. Egyrészt az európai országok többségében bekövetkező – bár a hazainál jóval szerényebb mértékű – reálbérfordulat, másrészt az év közepétől az Európai Központi Bank várható kamatcsökkentései miatt. 

A közgazdász kitért arra is, hogy a belső kereslet fogyasztási lábának helyreállását illetően már a tavalyi év végén látszottak az első, óvatos jelek. 

A bizalmi mutatók jelentős javulása mellett így a kiskereskedelmi forgalom a negyedik negyedévben egy százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, és várhatóan az idei évben gyorsulni fog az erőteljes reálbér-növekedésnek köszönhetően, ennek a meredeksége a lakosság óvatossági motívumának enyhülésétől is függ.

A szakértő szerint várhatóan a kamatok mérséklődésével a piaci kamatok is csökkenni fognak, ami újraindíthatja a piaci hitelezést. A lakáshitelekre vonatkozó önkéntes kamatplafon pedig a lakossági beruházások élénkítéséhez járulhat hozzá, aminek a tavaly őszi bevezetése óta már látszanak jelei a lakáshitelezés, a lakáspiaci tranzakciók és az építési engedélyek óvatos tavaly év végi javulásának is. Ezek idén tovább gyorsulhatnak. 

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/02/suppan-gergely-a-cel-valtozatlan-el-kell-erni-a-dinamikus-4-szazalekos-gazdasagi-novekedest

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.