Vucsics: Az energia után az ételért indul háború

A szerb elnök szerint az ukrán offenzívával nem ér véget a háború, egyre súlyosabb összecsapások kezdődnek.

Forrás: V4NA.com2022. 09. 13. 5:52
DJOKOVIC, Novak; VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2022. február 3. Aleksandar Vucic szerb elnök a Novak Djokovic szerb teniszezõvel folytatott megbeszélése közben a belgrádi elnöki palotában 2022. február 3-án. Djokovic nem indulhatott el a január 17-én kezdõdött ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mert nem oltatta be magát a koronavírus ellen, továbbá nem tudta igazolni, hogy orvosi mentességet kapott, ezért az ausztrál hatóságok visszavonták vízumát, és kiutasították az országból. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energetikai válság után az élelemért vívott harc következik a világban

– erről beszélt a minap az Egyesült Arab Emírségekben a szerb államfő.

Alekszandar Vucsics szerint az ukrán offenzívával nem ér véget a háború, sőt egyre súlyosabb összecsapások kezdődnek, és elhúzódik a konfliktus. Ez pedig újabb drágulást hoz mindannyiunknak. Vucsics egyébként azért utazott az arab országba, mert Szerbia egymilliárd dollár értékben kapott kedvezményes hitelt az emírségektől. 

Az energetikai válságról és annak az országokra gyakorolt hatásairól is tárgyalt a szerb államfő az Egyesült Arab Emírségekben.

Vucsics Mohammed bin Zayed Al Nahyan elnökkel megállapodott arról, hogy az emírségek pénzügyi támogatást nyújt a balkáni államnak: a szerbek egymilliárd dollár értékben kapnak kedvezményes hitelt az araboktól. Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta: a pénzből Szerbia költségvetését erősítenék. 

Háromszázalékos a kamatláb. Ez ebben a pillanatban szinte elképzelhetetlennek tűnik. Ha a világpiaci trendeket nézzük, akkor általában hét, hét és fél százalékos kamatokat számolnak fel. Ha így nézzük, akkor csak a kamatokon 40-45 millió dollárt spórolunk meg

– mondta az aláírást követően Mali a Pink Televíziónak. 

Megjegyezte: a pénzt részben az ország korábbi tartozásainak a törlesztésére fordítják, illetve energiahordozók vásárlására. – A pénz lehetőséget teremt arra is, hogy reagáljunk a gáz vagy más energiahordozók beszerzésekor. Esélyt ad arra, hogy csökkentsük a válság ránk nézve negatív hatásait – jegyezte meg a tárcavezető.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.