Hamis fotókat posztolt a sorosista Amnesty International szervezet

Jelentéseik népszerűsítése érdekében a mesterséges intelligencia segítségével készített fotókat használt fel az Amnesty International, a Soros György által pénzelt jogvédő szervezet. A fényképek között olyanok is szerepeltek, melyek a kolumbiai rendőrség brutalitását szerették volna bemutatni, ám mint kiderült, nem valós felvételekről volt szó.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 13:06
Az Amnesty International jogvédő szervezet mesterséges intelligenciával készült felvétele a 2021-es kolumbiai tüntetésekről. (Fotó: Amnesty International) Forrás: Amnesty International
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tűz alá került a Soros György által pénzelt jogvédő szervezet, az Amnesty International, mely hazánkkal szemben rendszeresen fogalmaz meg erős kritikákat. 2021-ben az egész világsajtón végigment a kolumbiai tüntetések híre, ám akkor, a rendőri brutalitást bemutatva, a mesterséges intelligencia segítségével készült, hamis fotókat közölt a jogvédő szervezet.

A The Guardian brit napilap közlése szerint az egyik nagy port kavart fotón egy tüntető nőt rángatnak el a rendőrök, ám a fényképen valami nincs rendben: sem a tüntetők, sem a rendőrök arca nem látható tisztán.

Ezenkívül a rendőri egyenruha sem az akkori viseletnek megfelelő, valamint a tüntető nő előtt látható kolumbiai zászló színei sincsenek a megfelelő sorrendben: a sárga, kék, piros színeket ugyanis felcserélték. Az érintett fotókat azóta eltávolította oldalairól az Amnesty International, azonban fotóriporterek és szakértők arra figyelmeztettek,

a mesterséges intelligenciával készült képekkel a jogvédő szervezet alááshatja saját munkáját és hitelességét.

Juancho Torres bogotái fotóriporter szerint olyan világban élünk, ahol folyamatosan terjednek az álhírek, melynek következtében az emberek egyre inkább megkérdőjelezik a média hitelességét. „Mennyire vagy hiteles, ha mesterséges intelligenciával készült képeket publikálsz?” – tette fel a kérdést. Hozzátette: álláspontja szerint a módszer a fotóriporterek munkáját nézve sem jó lépés, hiszen ők – például tüntetések során – a frontvonalban állva tudósítanak, vállalva annak minden kockázatát.

– Egy újságíró ereje abban rejlik, hogy újrateremti a valóságot, a kolumbiai országos sztrájk miatt sok fotós, riporter és az operatőr az életét kockáztatta. Van egy barátom, aki az egyik szemét elvesztette. A mesterséges intelligenciával készült képek használata nemcsak a valóságot torzítja el, hanem az újságírók és az emberek közötti kapcsolatot is – fejtette ki véleményét a fotóriporter.

A hírre már a sorosista szervezet is reagált, közleményükben azt írták: „Töröltük a képeket a közösségi oldalainkról, nem akarjuk ugyanis, hogy a mesterséges intelligenciával készült felvételek miatti kritikák elvonják a figyelmet az áldozatok támogatásáról szóló üzenetekről.” A szervezet hozzátette: komolyan veszik a kritikát.

Nem ez az első botrány az Amnesty International körül. Noha az Orbán Viktor vezette magyar kormányt szinte már kötelező jelleggel bírálják az aktivisták, legutóbb magyarországi alkalmazottjainak zaklatásáról és diszkriminációról érkeztek hírek. A sorosista szervezetet öt nő panaszolta be, a vádak között olyan is szerepelt, hogy egy magasabb beosztású vezető utasítására egyiküknek abba kellett hagyni a szoptatást.

Borítókép: Az Amnesty International jogvédő szervezet mesterséges intelligenciával készült felvétele a 2021-es kolumbiai tüntetésekről (Forrás: Amnesty International)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.