A német jobboldali pártot támadja az érettségi nélküli, bukott politikus

Az Európai Parlament egykori elnöke, Martin Schulz szerint az Alternatíva Németországért párt szárnyalása átmeneti. Mindezt annak ellenére mondta, hogy néhány hónapja még ijesztőnek nevezte a párt népszerűségének növekedését.

Gábor Márton
2023. 08. 11. 16:28
Schulz - Nahles press conference in Berlin
Schulz-Nahles press conference in Berlin Fotó: CUNEYT KARADAG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martin Schulz szociáldemokrata német politikus, az Európai Parlament korábbi elnöke szerint a demokratikus pártoknak világszerte komolyabban kellene venniük az emberek társadalmi hanyatlástól való félelmét. 

Abban a pillanatban, amikor a politika konkrét intézkedésekkel enyhíti ezt a félelmet, megvédhetjük az embereket attól, hogy vakon kövessék a populistákat

 – mondta Schulz egy interjúban. A bukott politikus akkor kifejtette, hogy szerinte ez a demokráciák és az intézmények feladata.

Ha a társadalmi központ már nem tiszteli az állam intézményeit, akkor abszolút veszély leselkedik ránk

 – figyelmeztetett a baloldali politikus. A bukott, és a korábban saját párttársai által a pártja éléről eltávolított Schulz szerint nem várható az Alternatíva Németországért (AfD) választási győzelme a közelgő németországi tartományi választásokon. Az érettségi nélkül politizáló férfi szerint a jobboldali, konzervatív párt reálértéken tíz-tizenkét százalékon áll, és ezeket a szavazókat meg fogja tartani.

A választók egy törvényhozási időszak végén számvetést készítenek, és felteszik maguknak a kérdést, hogy ki vezesse az országot a következő években. 

A politikus szerint az AfD jelenlegi felfelé ívelő spiráljának vége lenne, ha a szövetségi kormányban a koalíció következetesebb kormányzati cselekvésre jutna. 

Schulz ezzel az interjúval ugyanakkor ellentmondott egy pár hónappal korábban tett kijelentésének. Májusban ugyanis még arról károgott a médiában, hogy az AfD népszerűségének szárnyalása ijesztő és aggasztó.

A politikus akkor egy interjúban azt is kifejtette, hogy az AfD véleménye szerint nem azért erősödött meg, mert kiáll a hagyományos értékek és a bevándorlás megfékezése mellett, hanem sokkal inkább a kormánykoalícióban keletkezett viták miatt. 

Piszkos múlt

Martin Schulz neve egyébként korántsem annyira makulátlan. Többek között hatalommal való visszaéléssel és jogosulatlan közpénzhasználattal is megvádolták még 2017-ben.

Belső parlamenti dokumentumokra hivatkozva korábban számos médium is arról számolt be, hogy Martin Schulz nemcsak kancellárjelölti kampányának vezetője, Markus Engels pályafutását segítette kétes módon, hanem az EP-elnöki kabinet négy további tagjának előmeneteléről is gondoskodott, nemigen törődve a szokásokkal és a személyzeti szabályzattal. 

A cikk szerint Schulz korábban önhatalmúlag kezdeményezte négy munkatársa előléptetését, és azon kívül, hogy jól fizetett osztályvezetői posztra helyezzék őket, azt is el akarta érni, hogy vezető tisztségben eltöltött szolgálati időként számolják el nekik azt az időszakot, amelyben mellette dolgoztak. A lap azt írta, az EP-ben nehezen tudták feltartóztatni az elnök törekvését, és Markus Engels esetében ez nem is sikerült. 

Engels ugyanis 2012-től, Schulz közbenjárására az EP berlini tájékoztatási irodájában kapott munkát olyan szerződéssel, amely szerint Brüsszelben volt a munkahelye. Az úgynevezett hosszú távú kiküldetés révén Engels fizetése 16 százalékának megfelelő külszolgálati pótlékhoz jutott, és csak 2012-ben több mint 16 ezer euró értékben számolt el útiköltséget, pedig szinte mindig Berlinben volt. 

Az EP sajtóosztálya német hírportálokon idézett közleményében azt írta, a parlamentnek „nincs tudomása munkatársak szabályellenes áthelyezéséről vagy előléptetéséről. Az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke, Ingeborg Grässle szerint viszont Schulz ezzel jogtalanul juttatta több illetményhez munkatársát. 

A Jürgen Fritz Blog korábbi elemzéséből azonban az is kiderült, hogy Martin Schulz az egyik leggazdagabb német politikus. A férfi szeret a nép egyszerű gyermekének mutatkozni, azonban korántsem az. A férfi ugyanis a politikában eltöltött évei alatt könyvkereskedőből milliomos lett.

Schulznak legalább a 2012 és 2014 közötti években összesen több mint 280 000 eurós nettó jövedelme volt, ami azt jelenti, hogy többet keresett, mint a német kancellár, aki évente nagyjából bruttó 290 ezer eurót keresett akkoriban.

Borítókép: Martin Schulz bukott politikus, az SPD egykori elnöke (Fotó: Cuneyt Karadag)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.