Harckészültségben a nigeri hadsereg: küszöbön áll egy háború Afrikában is?

A puccsot végrehajtó junta az ECOWAS csütörtöki bejelentésére reagálva rendelte el a harckészültséget.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 11. 21:09
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. augusztus 7. Az ECOWAS (francia mozaikszóval CEDEAO) ellen tiltakoznak a katonai hatalomátvételt támogatók a nigeri fõvárosban, Niameyben 2023. augusztus 6-án, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által a puccsistáknak adott ultimátum lejárata napján. A tizenöt országot tömörítõ ECOWAS eredménytelenül követelte a házi õrizetben tartott Mohamed Bazoum államelnök szabadon engedését és hivatalába történõ visszahelyezését. A junta éjfél elõtt lezárta Niger légterét. Az ECOWAS katonai beavatkozást helyezett kilátásba. A puccsot július 26-án hajtották végre Nigerben. MTI/EPA/Issifou Djibo Fotó: ISSIFOU DJIBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nigeri junta elrendelte a hadsereg harckészültségbe helyezését, miután a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) csütörtökön bejelentette, hogy kész intervenciót kezdeni a nigeri demokratikus rend helyreállítása érdekében − jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió. 

A jelentés szerint a lázadók katonai tanácsa kész mozgósítani a tartalékos erőket az esetleges intervenció elleni fellépés céljából.

Pénteken az ország demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Bazoumot a hatalomból eltávolító és házi őrizetbe helyező junta több ezer híve tüntetett a fővárosban, Niameyben működő francia katonai támaszpont közelében. – Le Franciaországgal, le az ECOWAS-szal – skandálták a tüntetők, akik nigeri és orosz zászlókat lobogtattak, és támogatásukról biztosították a puccsistákat, mindenekelőtt főnöküket, Abdourahamane Tiani tábornokot.

A hatalomátvétel óta a katonák az egykori gyarmattartó Franciaországot vették célba. Párizst vádolják azzal is, hogy ő áll az ECOWAS-nak a beavatkozásra kijelölt készenléti erők kialakításával kapcsolatos döntése mögött.

BAZOUM, Mohamed
Fotó: Issifou Djibo

Franciaország, amely Niger szövetségese volt az államcsíny előtt, a nyugat-afrikai országban mintegy 1500 katonát állomásoztat, akik a nigeri hadsereggel együtt harcolnak a Száhel-övezet nagy részét fenyegető dzsihadista csoportok ellen.

Az ECOWAS vezérkari főnökei szombaton Ghána fővárosában, Accrában tanácskoznak, majd tájékoztatják a közösség vezetőit a döntés megvalósításának és a készenléti erő felállításának legjobb eshetőségeiről – közölték katonai vezetők.

Oroszország pénteken ismét ellenvetését fejezte ki bármilyen nigeri katonai beavatkozással szemben, amely szerinte elhúzódó konfrontációhoz vezethet az afrikai országban.

Borítókép: Az ECOWAS (francia mozaikszóval CEDEAO) ellen tiltakoznak a katonai hatalomátvételt támogatók a nigeri fővárosban, Niameyben 2023. augusztus 6-án, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által a puccsistáknak adott ultimátum lejárata napján (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.