Az orosz és a kínai együttműködés jegyében ünnepelt Észak-Korea + videó

Félkatonai csoportok felvonultatásával és diplomáciai eszmecserével ünnepelte országa fennállásának 75. évfordulóját Kim Dzsong Un.

2023. 09. 09. 13:10
null
NKOREA-POLITICS Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint Kim Dzsong Un előbb kislányával együtt tekintette meg a phenjani felvonulást, amelyen teherautókba rejtett rakétavetőket, valamint csapatokat és fegyvereket vontató traktorokat mutattak be, majd megbeszélést folytatott az eseményre érkező kínai delegációval. Az észak-koreai fővárosban megtartott ünnepség apropója az ország fennállásának 75. évfordulója volt. Hszi Csin-ping kínai elnök levélben fejezte ki nyitottságát a stratégiai kommunikáció és a munkaszintű együttműködés megerősítésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is levelet küldött az észak-koreai vezetőnek – írja a KCNA helyi hírügynökség. Tudósításuk szerint ebben az áll, hogy a két ország kapcsolatai a barátság, a jószomszédi viszony és a kölcsönös tisztelet elvén fejlődtek, és az is, hogy kiterjesztik az együttműködést

 a Koreai-félsziget és Északkelet-Ázsia biztonságának és stabilitásának biztosítása érdekében.

A gratulálók sorához Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök is csatlakozott.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy Kim Dzsong Un várhatóan ebben a hónapban Oroszországba utazik, hogy találkozzon Putyinnal, és megvitassa a Moszkvának szánt fegyverszállítást, valamint hogy támogatásáról biztosítsa az orosz elnököt az Ukrajna elleni háború kapcsán. A két vezető 2019-ben találkozott először, Kim Dzsong Un négy év után most hagyhatja el először az országát. Szakértők a találkozótól azt várják, hogy a két ország viszonya még szorosabbá válik. Phenjan már korábban is támogatta Oroszország ukrajnai invázióját és elismerte a Krím félsziget függetlenségét is annak 2014-es annektálása során. 

Az együttműködéstől Észak-Korea különböző típusú humanitárius segítségeket, elsősorban élelmiszert várhat.

Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha egyetem tanára a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, a növekvő Kína–Oroszország–Észak-Korea együttműködés és az, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök kihagyja a G20-ak indiai csúcstalálkozóját arra utal, hogy az ázsiai geopolitikában egyre szélesedik a szakadék. 

A régióban a legtöbb érdekelt fél el akarja kerülni az új hidegháborút, de ez egyre nehezebbnek tűnik, mivel Peking és Moszkva is támogatja Phenjant, Észak-Korea pedig Kína és Oroszország nemzetközi renddel szembeni álláspontjához igazodik

 – fogalmazott a szakember.

Borítókép: Ünnepséget tartanak Phenjanban, Észak-Korea fennállásának 75. évfordulója alkalmából 2023. szeptember 8-án (Fotó: AFP/KCNA/KNS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.