Románia támadó taktikára váltott Ausztria ellen

Van alapja a támadó jellegű bukaresti taktikának Schengen ügyében, mivel az Egyesült Államok és európai szövetségesei az orosz energiaimporttól való elszakadást támogatják, így a fekete-tengeri gáz kitermelésében érdekelt osztrák OMV-re és a Románia Schengen-tagságát elutasító Bécsre komoly nyugati nyomás is nehezedik – mondta lapunknak a Magyar Külügyi Intézet vezető munkatársa.

PK Olaf Scholz and Ion Marcel Ciolacu
PK Olaf Scholz and Ion Marcel Ciolacu Fotó: JANINE SCHMITZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barabás T. Jánost, a Magyar Külügyi Intézet vezető munkatársát azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy 

Marcel Ciolacu román kormányfő országa schengeni csatlakozásával hozta összefüggésbe azoknak az igényeknek a rendezését, amelyeket az osztrák OMV támasztott Romániával szemben a Neptun Deep fekete-tengeri földgázprojekttel kapcsolatban.

A miniszterelnök hétfőn a hivatalában fogadta az OMV-csoport Alfred Stern vezérigazgató vezette küldöttségét. Ciolacu a találkozó után kiadott közlemény szerint kifejezte reményét, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár teljességgel megalapozatlan ellenkezése Románia Schengen-tagságát illetően nem fogja kedvezőtlenül érinteni az OMV romániai megítélését, mert az egyik félnek sem lenne jó. 

Az ügyben megszólalt Kelemen Hunor, a jelenleg ellenzékiben lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is.

A politikus szerint az Európai Bizottságnak jobban kellene tudni befolyásolni Ausztria magatartását a schengeni övezet bővítésével kapcsolatban. 

Mint fogalmazott, jóval határozottabb fellépéssel kell érvényt szerezni Románia érdekeinek.

A szakértő arra emlékeztetett, hogy az OMV az egyik legnagyobb befektető Romániában, a többségi tulajdonában lévő OMV–Petrom a legnagyobb romániai vállalat. – A tengertalapzati gázkitermelés is feladata lenne, de különböző romániai politikai-gazdasági lobbik és nemzetközi bonyodalmak, például az ukrajnai háború akadályozzák a termelés beindítását – mondta Barabás T. János. Szerinte a gázprojekt elodázása részben jeladás az osztrák kormánynak a schengeni csatlakozás megtorpedózása miatt. 

A helyzet feszült: az OMV–Petrom beperelte a román államot a párizsi Nemzetközi Választottbíróságon, arra hivatkozva, hogy a projektet is érintő törvény bizonyos rendelkezései korlátozzák a Fekete-tengerből származó földgáztermelést. Bukarest egy rámenős nemzetközi ügyvédi irodát bízott meg gázügyben az osztrák vádak kivédésre, ami jelzi a románok harcias hangulatát. Közben Románia Schengen miatt az uniós bírósághoz fordulna

– mondta a szakértő.

Hozzátette: az OMV az elmúlt évben növelte az orosz gáz behozatalát Ausztriába. Barabás T. János szerint az osztrák parlament támogatja a mostani bécsi politikai és gazdasági kurzust, így amíg nem lesznek uniós szankciók Ausztria ellen, addig nem várható lényegi változás az álláspontjukban.

Borítókép: Marcel Ciolacu román kormányfő (Fotó: Photothek/dpa Picture-Alliance/AFP/Janine Schmitz)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.