Kidobták az irodájából a demokrata párti Nancy Pelosit

Patrick McHenry ideiglenes házelnök felszólította Nancy Pelosi volt demokrata házelnököt, hogy ürítse ki az irodáját. A hétfőn menesztett Kevin McCarthy utódáról szerdán szavazhat a képviselőház, Steve Scalise veheti át a pozíciót.

2023. 10. 04. 9:54
PELOSI, Nancy
Washington, 2023. január 3. Nancy Pelosi, az amerikai képviselõház leköszönõ demokrata párti elnöke összehívja képviselõtársait az amerikai félidõs kongresszusi választások eredményeképpen létrejövõ képviselõház alakuló ülése elõtt a törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. január 3-án. Pelosi négy éven át töltötte be a házelnöki tisztséget, amelyet most a választásokon többséget szerzõ republikánusok vesznek át tõle. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felbolydult az élet az amerikai képviselőházban Kevin McCarthy republikánus házelnök keddi menesztése után. A szabályok szerint még hivatalba lépésekor McCarthynak le kellett adnia egy titkos listát, hogy szükség esetén kik követhetik őt a pozícióban. A keddi szavazás után kiderült, hogy a menesztett házelnök e lista élén közeli szövetségesét, a korábban média tanácsadóként tevékenykedő Patrick McHenry észak-karolinai képviselőt jelölte meg, így ő vette át a teendőket az új házelnök megválasztásáig.

Patrick McHenry egyik első intézkedése ideiglenes házelnökként az volt, hogy felszólította Nancy Pelosi korábbi házelnököt, hogy ürítse ki a Capitoliumban található irodáját, aminek a demokrata politikus eleget is tett, bár nehezményezte a döntést – számol be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat. A Capitoliumban a képviselőház tagjai számára igen kevés magániroda áll rendelkezésre, ezek elosztásáról a mindenkori házelnök dönt. Pelosi a pályafutása során kétszer is volt házelnök, legutóbb 2018 és 2023 januárja között, amikor még a demokraták élveztek többséget a képviselőházban. 

Szintén a Fox News értesülései szerint a republikánusok képviselőházi vezetője, Steve Scalise veheti át a tekintélyes pozíciót. 

A McCarthy vesztét okozó indítványt benyújtó Matt Gaetz floridai republikánus képviselő szerint Scalise „fenomenális” házelnök lenne. Azonban Scalise-t nemrég mielómával (a rák egy fajtájával) diagnosztizáltak, így felmerült a kérdés, hogy fizikailag van-e olyan állapotban, hogy megválasztása esetén el tudja látni a házelnöki posztot. – Remekül érzem magam – válaszolta a republikánus képviselő a hogylétét firtató kérdésekre. Az új házelnökről szerdán szavazhat az amerikai képviselőház.

 

Borítókép: Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház leköszönő demokrata párti elnöke összehívja képviselőtársait az amerikai félidős kongresszusi választások eredményeképpen létrejövő képviselőház alakuló ülése előtt a törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. január 3-án (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.