A Kreml mézesmadzagnak tartja az Európai Unió Ukrajna befogadására vonatkozó ígéreteit

A Kreml szóvivőjének közlése szerint Oroszország nem hisz abban, hogy valódiak az Európai Unió Ukrajna befogadására vonatkozó ígéretei.

Forrás: MTI2023. 11. 09. 21:07
Oroszország diplomáciai úton akarja lezárni a konfliktust, de ha kell, „az utolsó töltényig” harcolni fog az ukrán területekért, mondta a Kreml szóvivője.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője csütörtökön közölte, Oroszország nem hisz abban, hogy valódiak az Európai Unió Ukrajna befogadására vonatkozó ígéretei. Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy javasolja az uniós tagjelöltség megadását és a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával.

Valószínűleg csak mézesmadzagról beszélhetünk Ukrajna számára. Ezek aligha valós ígéretek

– mondta Peszkov Pavel Zarubin újságíró kérdésére a Kremlben, az első hivatalos reakcióként a brüsszeli bejelentésre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán arról is beszélt, hogy Ukrajna bizonyította: még háború idején is képes előrelépést elérni az uniós vívmányokhoz való igazodás terén. Azt is közölte, hogy az uniós tagjelölti státus megadásáról szóló döntés lendületet adott a reformok megvalósításához az Oroszország által indított háború ellenére.

 Véleménye szerint Ukrajna egyebek mellett megreformálta az igazságszolgáltatási szerveket, javította a korrupciós vizsgálatok és ítéletek terén elért eredményeit, és előrelépést tett az oligarchák befolyásának korlátozására irányuló erőfeszítések terén.

Az EU 27 tagállama a tervek szerint a decemberi csúcstalálkozón dönt arról, hogy Kijev megkezdheti-e a csatlakozási tárgyalásokat, és a döntéshez egyhangú támogatásra van szükség.

Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz elnök éves sajtótájékoztatóján Moszkvában. (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.