Újabb brüsszeli próbálkozás a régóta tartó konfliktus megoldására

November 16-án ül ismét egy asztalhoz a szerb és a koszovói fél.

2023. 11. 09. 15:42
null
Zvecan, 2023. május 29. Rohamrendõrök õrt állnak a polgármesteri hivatal épületénél az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A rendõrök azért vonultak ki, hogy megakadályozzák a helyzet romlását, miután a rendõrség és a helyi szerbek összecsaptak egymással. A szerbek tiltakozása 26-án kezdõdött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségû polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni õket az önkormányzati épületekbe. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd. A következő technikai szintű találkozót jövő csütörtökön, azaz november 16-án tartják Brüsszelben. A megbeszélésen valószínűleg szó esik a koszovói Szerb Önkormányzatok Közösségének létrehozásáról is – írja a szerb közmédia.

Petar Petkovics, a belgrádi kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője elmondta: a szerb fél elfogadta a dialógusra való meghívót.

Belgrád mindig is hiteles és építő jellegű fél volt a párbeszédben, és készen állt arra, hogy a nyitott kérdéseket a tárgyalóasztal mellett oldja meg. Ezzel szemben Pristina elutasítja és feltételekhez köti mindezt

 – üzenték az említett irodából.

Hozzátették: Belgrád következetesen és kitartóan ragaszkodik a helyzet mielőbbi deeszkalációjához Koszovó északi részén, valamint ahhoz is, hogy megállítsák a Pristina erőszakos fellépése által egyoldalúan generált válságot.

Aláhúzták, hogy döntően fontos kérdés lesz a tárgyalások során a Szerb Önkormányzatok Közössége megalakításáról szóló tárgyalás, ahol Belgrád ragaszkodik továbbra is a szerb nép minden garantált jogához a 2013 és 2015 között kötött megállapodásoknak megfelelően. A pristinai fél főtárgyalója is megerősítette, hogy november 16-án új technikai szintű párbeszédre kerül sor Brüsszelben – olvasható a Kosovo Online helyi hírportál cikkében.

Besnik Bislimi a sajtótájékoztatóján közölte, Brüsszelben a megállapodások végrehajtásáról tárgyalnak majd. 

Az EU szerint enélkül nem folytathatják az uniós csatlakozási folyamatot.

A jogállamiság és a folyamatos brüsszeli párbeszéd a haladás két fő feltétele

 – mondta a Szerbiai Rádió és Televízió vendégeként Tanja Miscsevics.

A szerb integrációért felelős miniszter hangsúlyozta: a választási folyamattól függetlenül továbbra is azon dolgozik a belgrádi kormány, hogy teljesítsék a jogállamiság területén felállított brüsszeli kritériumokat. A tárcavezető hozzáfűzte: 2030-ig mindent megtesznek, hogy a tagállamok pozitívan értékeljék az ország előrehaladását.

A legfrissebb brüsszeli helyzetértékeléssel kapcsolatban a szerb miniszterelnök az Instagramon közölt posztjában azt írta: 

Az Európai Bizottság Szerbiáról szóló jelentésében Szerbia egyértelmű előrehaladását minden kulcsfontosságú területen elismerik, és nincs olyan terület, ahol a reformok visszaesése történt volna.

Ana Brnabics hangsúlyozta: Szinte minden területen történt előrelépés, különösen az igazságszolgáltatás, a jogállamiság és a gazdaság területén, míg három területen stagnálás tapasztalható, amin minden bizonnyal dolgoznak az elkövetkező időszakban.

Borítókép: Rohamrendőrök őrt állnak a polgármesteri hivatal épületénél az észak-koszovói Zvecsánban 2023. május 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.