Nem tudnak mit kezdeni a szárnyaló német jobboldallal

Az Alternatíva Németországért jobboldali párt betiltásáról szóló heves vitát az ország náci múltja színesíti.

Forrás: Politico2024. 01. 13. 5:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az Alternatíva Németországért (AfD) egyre erősödik, a német politikai mainstream egyre nagyobb kórusa teszi fel a kérdést, hogy a párt megállításának legjobb módja az lenne, ha megpróbálnák betiltani.

A vita azután indult el, hogy Saskia Esken, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SPD) társelnöke a hónap elején a betiltás megvitatása mellett foglalt állást, már csak azért is, hogy felrázza a választókat az önelégültségükből – fogalmazott a politikus.

 

Azóta szinte a teljes politikai spektrumból érkezett olyan vélemény, amely mérlegelte annak lehetőségét, hogy az Alternatíva Németországért betiltására irányuló jogi erőfeszítés, bár a német törvények szerint lehetséges, taktikailag okos lenne-e, vagy csak tovább erősítené a párt felemelkedését.

Mint oly sok minden a német politikában, ezt a diskurzust is az ország náci múltja színezi. Egy olyan társadalomban, amely tudatában van annak, hogy Adolf Hitler kezdetben a szavazóurnáknál szerzett erőt, egyre több politikai vezető, különösen a baloldalon, a történelmi tapasztalatokban gyökerező szükségszerűségnek tartja az AfD betiltását, amelyet a német demokráciára nézve súlyos fenyegetésnek tartanak.

A német ellenzéki Alternatíva Németországért (AfD) párt hívei tüntetnek az infláció ellen a berlini Reichstag előtt, 2022. október 8-án (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke) 



Az AfD taktikai előnyt kovácsol a vitából

Az AfD betiltására irányuló felhívások teljesen abszurdak, és leleplezik az ilyen követelések előterjesztőinek antidemokratikus hozzáállását – mondta Alice Weidel, a párt társelnöke a Politico-nak adott nyilatkozatában. Hozzátette:

A betiltásra irányuló ismételt felhívások azt mutatják, hogy a többi párt már rég kifogyott a politikai javaslatainkkal szembeni érdemi érvekből.

A vita egyre sürgetőbbé válik egy olyan kulcsfontosságú évben, amikor az AfD minden eddiginél jobban fog szerepelni a júniusi európai parlamenti választásokon, valamint a szeptemberi három kelet-németországi tartományi választáson. A párt jelenleg 23 százalékos támogatottsággal a második helyen áll az országos felmérésekben. A volt Kelet-Németország összes tartományában – Berlin kivételével – az AfD jelenleg fölényesen vezet.

Olaf Scholz német kancellár korábban azt nyilatkozta, hogy ez a német igazságszolgáltatásra tartozik.
 

A történelemből tanulni szükséges – mondta. A demokratáknak össze kell fogniuk.

De hogyan kezelnék a politikusok az AfD számos támogatóját?

Az AfD vezetői közül sokan Kelet-Németországban tevékenykednek, ahol a párt a legnépszerűbb. A három tartomány közül kettőben, ahol az AfD jövőre indul a tartományi választásokon – Türingiában és Szászországban – az állami szintű hírszerző hatóságok a párt helyi fiókszervezeteit szélsőségesnek minősítették – ez a megjelölés megerősíti a betiltás melletti jogi érveket.

Németország alkotmánya lehetővé teszi az olyan pártok betiltását, amelyek a szabad demokratikus alaprend aláásására vagy megszüntetésére törekszenek a valóságban azonban jogilag szinte kivitelezhetetlen. Németország alkotmánybírósága eddig csak kétszer tette meg: a náci párt örökösének számító Szocialista Birodalmi Pártot 1952-ben, a Németországi Kommunista Pártot pedig 1956-ban tiltották be.

Nemrégiben, 2017-ben a bíróság úgy döntött, hogy a Nemzeti Demokrata Párt (NPD) nevű neonáci párt, bár megfelel a betiltás ideológiai kritériumainak, túlságosan  peremen van ahhoz, hogy betiltsák, mivel nem rendelkezik kellő támogatottsággal, és így nincs olyan ereje, hogy veszélyeztesse a német demokráciát.

A háború utáni Németország demokráciája valószínűleg még soha nem állt ekkora próbatétel előtt, és a politikusok – csakúgy, mint a közvélemény – továbbra is megosztottak abban, hogy miként reagáljanak.

A jobbközép konzervatívok, akik az országos felmérések szerint vezetnek, általában kedvezőtlenül tekintenek a betiltási kísérletre. – Az ilyen látszatviták az AfD malmára hajtják a vizet – mondta Friedrich Merz, a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője a Münchner Merkur című lapnak.

A betiltást sürgető szociáldemokrata frakcióvezető Eskenre reagálva Merz azt is hozzátette:

Az SPD politikusa komolyan azt hiszi, hogy egyszerűen be lehet tiltani egy pártot, amelyik a felmérések szerint eléri a 30 százalékot? Ez a valóság teljes figyelmen kívül hagyása!

A Szociáldemokrata Párt (SPD) számára azonban a politikai túlélés a tét. A párt népszerűsége jelentősen visszaesett, és két kelet-németországi tartományban veszélyesen közel van ahhoz, hogy a tartományi parlamentekben a mandátumok megszerzéséhez szükséges ötszázalékos küszöb alá kerüljön, azaz a parlamentbe jutásuk is erősen kérdéses.

– Ha betiltunk egy olyan pártot, amelyet nem kedvelünk, de amely még mindig vezet a felmérésekben, az még nagyobb szolidaritást eredményez vele – mondta a Süddeutsche Zeitungnak Carsten Schneider szociáldemokrata, a kelet-németországi szövetségi biztos.

És még olyan emberek részéről is, akik nem AfD-szimpatizánsok vagy szavazók, a járulékos kár nagyon nagy lenne.

– tette hozzá Carsten Schneider.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: DPA/Carsten Koall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.