Öt ember rekedt egy szlovéniai barlangban az ítéletidő miatt

A hirtelen lezúduló eső miatt bent rekedt öt ember a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlang (Krizna jama) egyik járatában. A helyszínen barlangi mentők, búvárok és tűzoltók is vannak, de a csoport csak akkor hagyhatja el az üreget, ha a vízszint csökken.

2024. 01. 07. 14:17
Krizna Jama
A caver is lighting his underwater lights inside one of the many lakes in Krizna Jama. Krizna Jama (Cross Cave) is eight kilometers long and considered to be one of the most beautiful and best preserved caves in Europe. It is known by a chain of 50 underground lakes with emerald green water. (Photo by Michael Biach / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP) Fotó: APA-PictureDesk via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A barlangban két vezető és három turista tartózkodik. Szombaton délután nem értek vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat.

A Krizna-barlang csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. Miután a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint, a túrázók már nem tudtak visszatérni a bejárathoz.

Walter Zakrajsek, a barlangi mentőszolgálat vezetője az N1 szlovén hírcsatornának elmondta: éjszaka a búvárok elérték a fogságba esett embereket, akik jól vannak. Élelmet és ivóvizet vittek nekik, a kommunikáció azonban nehézkes, mert a bejárattól 2400 méter távolságra vannak. A barlangon belül egy biztonságos helyre vonultak, amelyet az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki.

Egyelőre várják, hogy a barlangban apadjon a víz, de a legjobb esetben is csak hétfő este sikerül kihozni őket.

A mentőegységek vasárnap ismét lemerülnek a csoporthoz, hogy fűtött menedéket készítsenek nekik. Ez az akció nagy kihívást jelent, és több órát is igénybe vehet.

A mentőakcióban harmincöt barlangi mentő és nyolc búvár vesz részt. A munkájukat tizenegy tűzoltó polgári védelmi tag segíti.

A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint nyolc kilométer hosszú. Negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, és bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákat lehet benne tartani.

Borítókép: A Krizna-barlang (Fotó: AFP/APA-PictureDesk/Michael Biach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.