Újabb válság a Száhelben: Niger lehet Afrika puskaporos hordója

A migránsok zöld jelzést kaptak, nagyhatalmak csaphatnak össze a nigeri uránért.

2024. 01. 08. 5:20
BACHAROU, Ibroh Amadou
Niamey, 2023. szeptember 17. Ibroh Amadou Bacharou ezredes, a katonai junta tagja köszönti a francia katonai jelenlét elleni tüntetõket a nigeri fõvárosban, Niameyben 2023. szeptember 16-án. Nigerben július 26-án katonai államcsínnyel megdöntötték a megválasztott Nyugat-barát államfõ hatalmát. MTI/EPA/Issifou Djibo Fotó: Issifou Djibo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Száhel-övezet országai az 1960-as évek függetlenedési folyamatai óta a legsúlyosabb válságban vannak – idézte a Süddeutsche Zeitung német napilap Moussa Tchangari nigeri emberi jogi aktivistát. A térségben az elmúlt években sorra hajtották végre a puccsokat a lázadók, és a terrortámadások is egyre gyakoribbakká váltak.

A tendencia alól az 1960 augusztusában Franciaországtól függetlenedett Niger sem volt kivétel: a nyugat-afrikai országban tavaly júliusban hajtott végre puccsot a hadsereg Abdourahamane Tchiani tábornok vezetésével, akkor szakértők arról írtak, az erőszakos katonai hatalomátvétel regionális háborúvá fajulhat, amely Európát is elérheti.

Mohamed Bazoum 2021 áprilisa óta vezette az országot, amely a puccsig a térség utolsó stabil állama volt.

A puccs után csupán néhány hónap telt el, mire a junta szabad utat adott a migránsoknak Európába. November végén futótűzként terjedt a világhálón a hír, miszerint egy 2015-ben meghozott törvényt a katonai vezetés visszavont arra hivatkozva, hogy nem szolgálja Niger és az állampolgárok érdekeit. A BBC brit közszolgálati média közölte, az intézkedések egészen tavaly őszig lehetővé tették, hogy a hatóságok fellépjenek az embercsempészekkel szemben, akik Nigeren keresztül európai országokba vagy afrikai tranzitországokba szállították őket. Az elítéltekre akár öt év börtönbüntetést és súlyos pénzbüntetést is kiszabhattak, a büntetések továbbá járműveik elkobzására is kiterjedhettek.

A törvény eltörlését egyébként valóban örömmel fogadta a lakosság egy része, hiszen jelentős részük embercsempészetből keresi meg a napi betevőt.

Mindeközben az új nigeri vezetés fokozatosan számolta fel az addig kiépített nyugati partnerségi kapcsolatokat. December elején a junta bejelentette, felmondja a 2012-ben Niger és az Euró­pai Unió között létrejött megállapodást, amelynek célja az afrikai ország biztonsági erőinek támogatása volt. Az országban azóta csak tovább csökkent a nyugati befolyás: a múlt hónapban befejeződött a francia csapatkivonás a Száhel-övezetből, január 2-án pedig a párizsi külügyminisztérium bejelentette, Franciaország határozatlan időre bezárta nigeri nagykövetségét.

Szakértők az utóbbi hónapokban többször felhívták a figyelmet arra, hogy a Nigerben bekövetkezett politikai irányváltás hátráltatni fogja azokat az ­uniós erőfeszítéseket, amelyek az illegális bevándorlást helyben, a kibocsátó országokban kezelnék. Brüsszelben is egyre nagyobb az aggodalom, miközben az uniós tisztviselők tanácstalanok.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati befolyás csökkenése vákuumot alakíthat ki a térségben, és az uránban gazdag Niger újabb nagyhatalmi versengés színtere lehet. A nyugat-afrikai ország a legnagyobb kitermelők sorában a hetedik helyet foglalja el, és a teljes kitermelés több mint négy százalékát adja.

Borítókép: Ibroh Amadou Bacharou ezredes, a katonai junta tagja köszönti a francia katonai jelenlét elleni tüntetőket a nigeri fővárosban, Niameyben 2023. szeptember 16-án (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.