Madridot ostromolják a spanyol gazdák + videók

Szerda délelőtt több száz traktorral vonultak be a gazdák a spanyol fővárosba, hogy tiltakozzanak a szocialista kormány és az uniós agrárpolitika ellen.

2024. 02. 21. 13:00
null
Torrejon de la Calzada, 2024. február 21. Az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tüntetõ spanyol gazdák lezárnak egy autópályát, mielõtt Madridba indulnak Torrejon de la Calzada falu közelébõl 2024. február 21-én. MTI/EPA/EFE/Daniel González Fotó: Daniel González
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz spanyol gazda vonult be szerda reggel Madrid belvárosába. A mezőgazdaságban dolgozók több mint két hete tüntetnek a dél-európai ország minden pontján, hogy követeljék az Európai Uniós agrárpolitika észszerűsítését, igazságos árakat a termékeikért, a bürokrácia és a harmadik országokból olcsón importált áruk arányának visszaszorítását, valamint segítséget az aszálykárok elhárításához.

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntető és Madridba készülő spanyol gazdák és csendőrök dulakodnak egy autópályán, Torrejon de la Calzada falu közelében 2024. február 21-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Daniel González)

Az agrárszervezet, amely szerdára hirdette meg az eddigi legnagyobb megmozdulást, több mint félezer traktort és száz, mezőgazdasági dolgozókkal teli autóbuszt vár Madridba. 

Már kora reggel öt irányból közelítették meg a traktorkaravánok a spanyol fővárost. Csak délről, Toledo irányából a vártnál többen, 250-en érkeztek, ezért a csendőrség fel is tartóztatta őket és végül csak 120 gazdát engedtek tovább. Az ott ragadt emberek tiltakozásul traktor nélkül mentek fel az A–42-es autópályára, hogy élőlánccal blokkolják a munkába igyekvő több ezer autós útját, emiatt összetűzés alakult ki köztük és a hatóság között.

A nyugati irányból, Segovia felől érkezők is jóval többen voltak annál, mint amennyire a csendőrség számított, így ott is meg kellett fékezni a dühös gazdák előrehaladását.

Eközben a továbbengedett mezőgazdasági dolgozók már délelőtt 10 óra környékén óriási fennakadást okoztak a belvárosban, a Puerta de Alcalá környékén, ahol rendőrök próbálják békés mederben tartani a demonstrációt.

A szakszervezet tájékoztatása szerint végső céljuk az, hogy a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt tiltakozzanak, amit azonban a csendőrség már éjszaka kordonokkal vett körbe, így nem tudni, hogy végül célba érnek-e.

A többi szakszervezet, amely nem csatlakozott a fővárosi ostromhoz, az ország öt másik megyéjében, egyebek mellett Guadalajarában, Córdobában és Murciában mozgósítja az embereket.

Luis Planas mezőgazdasági miniszter eddig kétszer tárgyalt a gazdákkal, majd be is jelentett egy 18 pontos intézkedéscsomagot, ami azonban az agrárszervezetek szerint egyáltalán nem tükröz valódi változtatási vagy segítő szándékot a kormány részéről, ezért folytatják a mozgósításokat.

Borítókép: Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntető spanyol gazdák lezárnak egy autópályát, mielőtt Madridba indulnak Torrejon de la Calzada falu közeléből 2024. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Daniel González)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.