Egy török katona életét vesztette egy fegyveres összecsapásban Irak északi részén

Egy török katona életét vesztette, négy társa pedig megsebesült a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosaival vívott fegyveres összecsapásban Irak északi részén – közölte kedden az ankarai védelmi minisztérium.

Forrás: MTI2024. 03. 20. 7:45
null
Erbíl, 2024. január 16. Iráni rakétacsapásban találatot kapott lakóépület az észak-iraki Erbílben 2024. január 16-án. A kiújult izraeli-palesztin konfliktusban a palesztinok pártján álló Irán hadserege, a Forradalmi Gárda reggelre virradóan rakétákkal lõtte az észak-iraki Erbílben szerinte mûködõ izraeli kémközpontokat, és közlése szerint eltalálta a Moszad izraeli hírszerzõ ügynökség egyik fõhadiszállását. Az erbíli rakétacsapásban többen életüket vesztették. MTI/EPA/Gailan Hadzsi Fotó: Gailan Hadzsi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PKK hat fegyverese szintén életét vesztette a harcokban.

A török védelmi tárca egy másik közleményében tudatta, hogy a török légierő csapásokat mért Metina, Zap, Hakurk, Gara és Kandil észak-iraki térségekre, ahol 27 célpontot, köztük a PKK által használt barlangokat és bunkereket semmisítettek meg.

A PKK-t – amely Délkelet-Törökországban a helyi kurd kisebbség függetlenségéért harcol 1984 óta – Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősítette. A felkelésekben eddig több mint 40 ezren vesztették életüket. 

A PKK észak-iraki területen is több bázissal rendelkezik, különösen a Kandil-hegységben, ami miatt Törökország az utóbbi években határon átnyúló több műveletet is végrehajtott, kiélezve a viszonyt az iraki vezetéssel.

Borítókép: Rakétacsapásban találatot kapott lakóépület az észak-iraki Erbílben 2024. január 16-án (Fotó: MTI/EPA/Gailan Hadzsi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.