Húszi rakétavető ütegeket semmisített meg az Egyesült Államok

Az amerikai fegyveres erők a húszi milícia két, teherautóra szerelt hajóelhárító rakétavető ütegét semmisítették meg Jemenben még pénteken az illetékes regionális parancsnokság a Platform X-en szombat reggel tett bejelentése szerint.

Forrás: MTI2024. 03. 09. 7:49
null
Szanaa, 2024. február 1. Újonnan toborzott síita húszi fegyverest szállít egy jármû a jemeni fõvárosban, Szanaában 2024. február 1-jén. Az Irán által támogatott, Jemen legsûrûbben lakott területét ellenõrzésük alatt tartó húszi lázadók a Gázai övezeti izraeli hadmûvelet miatti tiltakozásul november 19. óta számos drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedõ kereskedelmi hajók, valamint brit és amerikai hadihajók ellen. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámoló szerint a húszi milícia péntek délután két hajó elleni ballisztikus rakétát is kilőtt Jemenből az MV Propel Fortune nevű hajóra az Ádeni-öbölben. A szingapúri zászló alatt közlekedő teherhajót azonban nem érte találat, és sérülésekről vagy károkról sem érkezett jelentés.

A Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen intézett rakétatámadásokkal az iszlamista húszik a Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadások befejezését akarják kikényszeríteni.

Tekintettel a hajóforgalomra jelentett kockázatra a hajózási társaságok egyre inkább kerülik az Ázsia és Európa közötti legrövidebb tengeri szállítási útvonal használatát, ami mostanra már érzékelhető hatást gyakorol a világkereskedelmi forgalomra. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság ezért már több ízben mért csapást húszi célpontokra Jemenben.

Borítókép: Újonnan toborzott síita húszi fegyverest szállít egy jármű a jemeni fővárosban, Szanaában 2024. február 1-jén. Az Irán által támogatott, Jemen legsűrűbben lakott területét ellenőrzésük alatt tartó húszi lázadók a Gázai övezeti izraeli hadművelet miatti tiltakozásul november 19. óta számos drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedő kereskedelmi hajók, valamint brit és amerikai hadihajók ellen. (fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.