A húszik szerint mintegy negyven halottjuk volt a jemeni célpontokra mért amerikai és brit csapásoknak

A jemeni felkelők célpontjaira mért amerikai és brit mintegy 424 csapás következtében 37-en vesztették életüket és 30-an sebesültek meg − közölte Abdul-Malik al-Húszi, a síita húszi lázadók vezetője.

Forrás: MTI2024. 04. 05. 10:55
null
Szanaa, 2024. március 15. A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelõk és támogatóik Izrael és az Egyesült Államok ellen tüntetnek Szanaában Szanaában 2024. március 15-én. Az Irán támogatását élvezõ húszi milícia a Hamász palesztin szélsõséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta számos drón- és rakétatámadást hajtott végre a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedõ kereskedelmi hajók, valamint brit és amerikai hadihajók ellen Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jemeni televízióban közvetített beszédében al-Húszi elmondta, hogy eddig kilencven hajó ellen indítottak támadást a Vörös-tengeren, míg a dróncsapásokat kiterjesztették más térségekre is. 

Mint mondta, egy hónap alatt 34 támadást indítottak 125 ballisztikus rakétával, illetve drónokkal.

Az Irán támogatását élvező húszi milícia tavaly november közepe óta számtalan alkalommal vetett be drónokat és rakétákat nemzetközi kereskedelmi hajók ellen az Ádeni-öbölben Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több alkalommal mért válaszcsapást a húszik állásaira.

A húszi támadások miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba a szállítmányokat.

Borítókép: A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők és támogatóik Izrael és az Egyesült Államok ellen tüntetnek Szanaában Szanaában 2024. március 15-én (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.