Ha nem lehet újra a katalánok elnöke, befejezi az aktív politikát Carles Puigdemon

A Katalónia függetlenségét 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltó és azóta Belgiumban bujkáló politikus hamarosan amnesztiát kap és indul a májusi előrehozott regionális választásokon.

2024. 04. 09. 13:57
The former president of the Generalitat and Junts candidate to the Catalan elections, Carles Puigdemont
Carles Puigdemont 2024. április 6-án. (Fotó: Lorena Sopena Lopez / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga mögött hagyja az aktív politikát, ha nem sikerül megszereznie a katalán elnöki széket – jelentette be Carles Puigdemont kedd reggel egy rádióinterjúban. 

A politikus 2017-ben Katalónia vezetőjeként alkotmányellenesen kikiáltotta a régió elszakadását Spanyolországtól, de a felelősségre vonást nem vállalta, hanem elmenekült az országból. Azóta Brüsszelben bujkál a spanyol hatóságok elől, de mivel hamarosan amnesztiát fog kapni a Pedro Sánchez vezette szocialista kormánytól, úgy döntött, indul a májusi előrehozott katalóniai választásokon.

Puigdemont a Rac1-nek adott interjúban azt is elmondta, hogy ha nem tudja megnyerni a választásokat pártja, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) színeiben, akkor nincs értelme tovább folytatnia az aktív politikát, mivel „nem tekinti magát az ellenzék vezetőjének”, nem akar „egy másik elnököt ellenőrizni”, vagy „egy széket melegíteni a katalán szenátusban”.

Puigdemont hétvégén bejelentette azt is, hogy elhagyja waterloo-i (Belgium) rezidenciáját, ahol 2017 óta tartózkodik, hogy Dél-Franciaországba, a spanyol határ közelébe költözzön és onnan vezényelje le a választási kampányt. A politikus közölte, hogy legkésőbb a leendő katalán elnök beiktatásának napján, június 25-én végleg vissza akar térni Katalóniába. Akkorra már érvénybe fog lépni az az amnesztiatörvény, melynek értelmében nem lehet majd őt és a katalán függetlenségi mozgalom szereplőit bíróság elé állítani. 

A kegyelmi intézkedés mindenkire kiterjed 2011 novemberéig visszamenőleg, és olyanokat is mentesít majd, akik közpénzeket sikkasztottak el vagy kisebb terrorista bűncselekményeket követtek el.

Az amnesztiatörvényt a katalán nacionalisták, köztük Puigdemont pártja, zsarolta ki Pedro Sánchez kormányfőből, aki kénytelen volt teljesíteni a követelést, mert a szeparatisták nélkül nem tudott volna kormányt alakítani. Az új törvényt a spanyol kongresszus már jóváhagyta, jelenleg a jobboldali többségű felsőházban vitáznak róla, és bár ott még még lassítani fogják a végleges elfogadását, az új intézkedések várhatóan nyár előtt érvénybe lépnek.

Puigdemont-t közben a Legfelsőbb Bíróság az amnesztiatörvény ellenére beidézte egy kihallgatásra a Tsunami Democratic névre keresztelt katalán függetlenségi mozgalomban való szerepvállalásáért, amiben terrorizmussal gyanúsították meg, miután egy bíró összefüggést talált egy állampolgár halála és a mozgalom egyik erőszakos megmozdulása között.

A Junts egyelőre nem reagált az idézésre, így nem tudni, hogy Puigdemont hajlandó-e vállalni ügyvédje jelenlétében a bíró előtti megjelenést.

Borítókép: Carles Puigdemont 2024. április 6-án (Fotó: AFP/Anadolu/Lorena Sopena Lopez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.