Újabb országok léphetnek be a háborúba Európában

Belarusz szerint Litvánia megtámadta őket. Vilnius visszautasítja az állítást, miszerint dróntámadást indított volna.

Forrás: Euronews2024. 04. 26. 10:36
Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök részt vesz az Oroszország és Belarusz Uniós Állam Legfelsőbb Államtanácsának 2024. január 29-i szentpétervári ülésén. (Fotó: AFP/Vjacseszlav PROKOFYEV) Fotó: Vjacseszlav PROKOFYEV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván katonai szóvivő nonszensznek nevezte Minszk légicsapásra vonatkozó állításait. Belarusz korábban azt állította, hogy feltartóztatta a Litvánia által a területére indított dróntámadásokat, de a litván hatóságok fikciónak minősítették az állítást, írta az Euronews.

Aljaszandr Lukasenka belarusz elnök beszél. (Fotó: AFP/Gavriil GRIGOROV)
Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök. Fotó: AFP/Gavriil Grigorov

Ivan Tertel, a Belarusz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vezetője azt állította:

A KGB más szolgálatok munkatársaival együttműködve a közelmúltban számos akut biztonsági intézkedést hajtott végre, amelyek lehetővé tették a harci drónok támadásainak megakadályozását Litvánia területéről Minszkben és külvárosaiban.

Bizonyítékot nem mutatott be, és nem közölt további részleteket. Azt állította, hogy Litvániában és Lengyelországban radikálisok drónokat gyártanak Belarusz megtámadására.

Tertel a parlamenttel párhuzamosan működő, tisztviselőket, helyi tanácsok tagjait, szakszervezeteket és kormánypárti aktivistákat tömörítő Belarusz Népgyűléshez fordult.

Ez nonszensz, nem találok rá más szót

– mondta Gintautas Ciunis litván katonai szóvivő.

– A belarusz KGB ilyen kijelentései ellenséges provokációnak és Litvánia elleni információs támadásnak tekinthetők, aminek semmi köze a valósághoz. Feltételezhető, hogy ez az ország belföldi lakosságának szól – mondta a katonai szóvivő.

Minszk szoros szövetségese Oroszországnak, amely taktikai nukleáris fegyvereket, rakétákat és csapatokat is telepített az országba. Aljakszandr Lukasenka elnök többször is azzal dicsekedett, hogy Belarusz visszaverné Ukrajna vagy a NATO-szövetségesek minden támadási kísérletét.

Bár a belarusz erők nem léptek be az orosz–ukrán háborúba, az ország ugródeszka volt az Ukrajna északi részébe behatoló orosz erők számára, mutatott rá az Euronews cikke.

 

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök részt vesz az Oroszország és a Belarusz Uniós Állam Legfelsőbb Államtanácsának 2024. január 29-i szentpétervári ülésén (Fotó: AFP/Vjacseszlav Prokofjev)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.