Az arany markában – Verespatak története

Az arany markában – Verespatak története címmel hirdet tudományos pályázatot Kárpát-medencében élő magyar főiskolai, egyetemi hallgatók és doktoranduszok számára a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapítvány.

Magyar Nemzet
2022. 06. 08. 20:41
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályázat kiíróinak közleménye szerint a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapítvány évek óta támogat, illetve szervez olyan konferenciákat, amelyeknek célja, hogy a magyarság történelmének jelentős helyszíneihez, személyeihez, eseményeihez kapcsolódóan kutatói lehetőséget biztosítson a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára. E konferenciáknak az egyéni kapcsolatépítés elősegítése mellett kiemelt célja a Kárpát-medence tudományos kapcsolatrendszerének szorosabbra fűzése is.
Ez alkalommal az erdélyi aranybányászat, illetve Verespatak a választható téma. Az érdeklődők foglalkozhatnak az Erdélyi-középhegység geográfiájával, a római kori Verespatakkal, a középkori Magyarország nemesfémbányászatával, Verespatak ásvány- és földtanának kutatóival, a profit és az  örökségvédelem szembenállásával, Verespatak építészeti örökségével, illetve a tiszai cianidszennyezéssel, mint elrettentő példával. 
A pályázóknak először témájuk rövid összefoglalóját, kutatási tervét kell beküldeniük, amelyet szakmai zsűri fog elbírálni. Támogató döntés esetén a pályázó felkérést kap arra, hogy munkáját tanulmány formájában is kidolgozza. A legjobbnak ítélt tanulmányok szerzőinek lehetőségük lesz arra, hogy munkájukat a lakiteleki Népfőiskolán megrendezendő tudományos konferencián  legföljebb húsz percben előadják.
A pályázat győztese 250, második helyezettje 150 ezer forintos pénzjutalomra, harmadikként 50 ezer forintra számíthat. Azonban a konferencia minden résztvevőjét meghívja a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány egy verespataki kirándulásra. 
A tervezett tanulmány tartalmi összefoglalójának beküldési határideje: 2022. július 10.
További információk Kőfalvi Tamástól, a Népfőiskola Alapítvány munkatársától kérhetők ([email protected]). A felhívás megtalálható a Nepfolakitelek.hu internetes oldalon.

Borítókép: A verespataki bányakráter (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.