Az utolsó Bartók-lemez

A Mini Acoustic Trio – úgymint Török Ádám fuvola, Kézdy Luca hegedű, Papp Gyula zongora – Bartók Béla-feldolgozásokat megörökítő lemezt jelentett meg. A korongon felhangzik a Vissza a városba. Mit keres a Mini-klasszikus Bartók művei között? Választ kaptunk a lemezbemutató beszélgetésen.

2022. 12. 17. 7:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyitott kapu Bartók költői világára címet viselő új Mini Acoustic Trio-lemezt, a mester műveit feldolgozó munkájuk záróakkordjának szánja Török Ádám, aki elmesélte: a CD megszületése a véletlennek köszönhető. Amikor évekkel ezelőtt megalakult triójuk, megjelent egy NKA-pályázat, amelyen egymillió forintot nyertek. Később Bese László, a lemez társproducere, bevonta a H-Music kiadót. Hartmann Kristóf kiadója, noha metálzenével foglalkozik, örömmel vállalta fel a Mini-korong gondozását.
Papp Gyula visszaemlékezett a Skorpió második, 1978-as, Ünnepnap című albumának felvételére. Újvidéken szándékoztak stúdióba vonulni, ami meghiú­sult, így turnéra indultak, amely alatt kellőképpen begyakorolták a számokat. Mire megkapták a lemezgyári stúdióidőt, mindössze huszonnyolc óra alatt rögzítették az anyagot. Ezt a rekordgyorsaságot most megjavították, tudniillik kétszer három óra alatt játszották fel a kompozíciókat. A magyarázat, hogy a CD koncertfelvételt tartalmaz. Kézdy Luca megjegyezte: 

amennyire más korosztály ő és muzsikustársai, annyira hasonlóan állnak a zenéhez, amennyiben a bennük meglévő közös energia segíti a közös alkotást.

A hegedűs azért szereti különösen az élő lemezfelvételeket, mert az fokozott koncentrációt igényel minden közreműködőtől. Kézdy Luca örömmel készítette el a Török Ádám által kért Bartók-feldolgozást, mivel saját muzsikája és a mesteré között halvány azonosságokat lehet felfedezni. Ez nem saját véleménye, többen is megfogalmazták.
Török Ádám elmondta, hogy a lemez improvizációk sorozata, ezért Bartók Béla művei mellett elhangzik a Vissza a városba instrumentális változata. 

Eztán a muzsikus bejelentette a jövő évi hetvenötödik születésnapja alkalmából szervezett május 8-i, Erkel színházbeli koncertet, ahol első ízben hangzik majd fel az új CD anyaga.

Bese László emlékeztetett a 2020. március 11-i Budapest Kongresszusi Központban tartott Török Ádám-életmű koncertre, ami negyed tizenkettőkor ért véget, s éjfélkor beállt a koronavírus-járvány miatti koncertstop. Az Erkel-koncertet az energiaválság kényszerítette a jövő esztendőre, hiszen bezárták a színházat a fűtési szezon végéig.
Török Ádám sorolta a meghívott fellépőket: az egykor volt Syriusból Tátrai Tibort, Turai Tamást, Pataki Lászlót. Pontosan ötven éve jammelt először a fuvolás Orszáczky Jackie Miklóssal a Syrius–Mini hajón, most ugyanazt a műsort játsszák, méghozzá Rudán Joe fellépésével. Az Erkel Színházban a Mini Acoustic Trio mellett a Mini legújabb felállásban lép színpadra: Török Péter basszusgitáros, Berecz András ütőhangszeres, Németh Károly billentyűs, Fehér Ádám gitáros. És a meglepetés, a visszatérő régi dobos, Ba­logh „Szivacs” Jenő, aki Amerikából települt haza a közelmúltban. A fináléban pedig találkozhatunk Németh Alajossal, Závodi Jánossal, a Mini egykori basszusgitárosávál és gitárosával, valamint Kosik Kristóffal, aki a közelmúltban muzsikált Török Ádámmal, méghozzá Radics Béla gitárján.
A hetvenegyet nemrég betöltő Papp Gyula, Török Ádám, s jómaga életkorával kapcsolatban közbevetette a feldolgozott „három csíkmegyei népdal” kottájára írt Bartók-megjegyzést, miszerint 

Gyergyótekerőpatakon tilinkózta egy hatvanesztendős öreg ember.

Ha már múltidézés, Török Ádám az 1970-es éveket emlegette fel, amikor nyáron Keszthelyen, a Béke étteremben játszottak, ahol vendéglátós muzsikát kellett volna szolgáltatniuk az étkezések mellé. Egyik nap egy elvtársküllemű alak intette magához, átnyújtott száz forintot, mondván: „amikor én idejövök enni, maga ne pikulantozzon”. Az illető a megyei rendőrfőnök volt.

Borítókép: Török Ádám, Kézdy Luca és Papp Gyula a legteljesebb és legautentikusabb Bartók-albummal (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.