A népi kézművesség varázslatos világa

Az európai művészet és kézművesség napjaihoz csatlakozva tizedik alkalommal rendezik meg idén a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét. Március 27. és április 2. között színes kézműves programokkal várják a látogatókat a népi kézműves alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák. Az országos rendezvény a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik, így mindenütt lesznek a húsvéti hagyományokkal kapcsolatos programok.

Magyar Nemzet
2023. 03. 11. 9:25
 A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva nyílnak meg a a népi kézműves műhelyek és alkotóházak.
Forrás: Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei év üzenete: kézművesség a mindennapjainkban. Céljuk felhívni a figyelmet a kézművesség mindennapjainkban betöltött szerepére, amely kreativitásra és alkotómunkára ösztönöz, a természetes anyagok felhasználásával fenntartható környezetet teremt. Emellett igyekszik ráirányítani a figyelmet a Kárpát-medence-szerte működő műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének és továbbéltetésének letéteményesei. Az egyhetes jubileumi program keretében az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák, országszerte olyan népművészeti programokat szerveznek, amelyek a népi kézművesség varázslatos világába kalauzolják el a látogatókat. 

A tojás festése népi kézműves módszerrel.
Minden helyszínen találkozhatnak a tojásfestés népi kézműves technikájával Fotó: Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák

 

Az országos rendezvény a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik, így szinte minden helyszínen találkozhatnak majd az érdeklődők a tojásfestés valamely technikájával, a tojásberzseléssel, -írókázással, -karcolással, -maratással, -rátétes díszítéssel. Lesz olyan helyszín, ahol előadást tartanak a tojásírás hagyományairól és tojásfestő versenyt is szerveznek, de a tojásfestéshez kapcsolódóan több helyszínen tojástartót lehet készíteni természetes anyagok felhasználásával. Ezeken kívül a kézműves mesterségek között a szövést, körmönfonást, hímzést, nemezelést, bőrművességet, a bútorfestést és kékfestést, a fazekasságot és a kovács mesterséget is kipróbálhatják majd az érdeklődők. Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves-foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal várják az érdeklődőket országszerte. A sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos népi kézművesség értékeinek bemutatásával a szervezők célja az, hogy felhívják a figyelmet a kézművesség mindennapjainkban betöltött szerepére. Megmutatni, hogy a művészet és a kézművesség el tudja varázsolni mindennapjainkat. 

 

Kreativitásra és alkotómunkára ösztönöz, a természetes anyagok felhasználásával fenntartható környezetet teremt. A programot a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségében hirdetik meg. A teljes programkínálat az alkotóházak egyesületének oldalán található.

Borítókép: A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik a jubileumi hét (Forrás: Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.