A színház jövője, a jövő színháza

Három éve indult útjára a Déryné-program. A Vidnyánszky Attila által megálmodott, életre hívott kezdeményezés nemes célkitűzése a vidék kulturális életének felpezsdítése. Az évforduló apropóján, valamint a színházi világnaphoz kapcsolódóan tartottak szakmai konferenciát A színház jövője, a jövő színháza címmel Lakitelken, a Nemzeti Művelődési Intézetben. Az indulás óta eltelt időszakban kimagasló eredményeket születtek, a három év mérlege számokban kifejezve: 1684 előadás 493 településen 231 285 néző részvételével.

Munkatársunktól
2023. 03. 30. 12:00
A Déryné program a színház jövőjéről.
Fotó: BENCE FEJES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kulturális szféra legizgalmasabb projektje, ami megvalósulhatott. Mérhetetlenül büszke vagyok rá személyesen is. Az elvárásokat messze túlszárnyalta. Az elért rendkívüli eredmények Kis Domonkos Márk és csapatának elhivatottságát és kreativitását dicsérik – emelte ki köszöntőjében Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatója beszédében arra is kitért, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben, elidegenedett világban az emberi lelkekért folyik a harc, és ebben a kulturális harcban a legnagyobb fegyver a Déryné-program.

A színház volt a Déryné program témája.
A Toldi szünetszínházi változatát tekinthették meg a résztvevők a Győri Nemzeti Színház előadásában. Fotó: Fejes Bence

 

A szakmai együttműködésekben látják a megoldást

 

 – A Déryné-program misszióját a kezdetek óta a szívügyemnek tekintem – emelte ki Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke. A települések közötti kulturális kapcsolatrendszer erősítésén munkálkodunk. Fontosnak tartom, hogy a kisebb falvakba is eljussanak a kulturális programok, ebben óriási szerepet vállalt a Déryné-program, amely az egész országot bejárja, ezzel óriási értéket közvetít – mondta. Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, aki a kezdetek óta több szálon is kötődik a programhoz hozzátette, hogy a program mindamellett, hogy beteljesítette küldetését, új perspektívákat is nyitott, úgy horizontálisan, mint vertikálisan, ez által még jobban ki tudott teljesedni. Kis Domonkos Márk, a Déryné-program igazgatója az összefogást emelte ki. A konferencián elhangzott, hogy Magyarországon hozzávetőleg négymillió ember szenved hiányt a magaskultúra terén, a Budapest és a vidék között feszülő kulturális szakadék felett hidat kell képezni. A jövő színháza, a színház jövője című pódiumbeszélgetés résztvevői mindannyian a szakmai együttműködésben látják a megoldást. A befelé fordulás és elszigeteltség helyett az egymást segítő, partneri viszonyok kialakítását szorgalmazzák – Hiszek abban, hogy pozitív hozzáállással, a lehetőségeket keresve, a partnerekkel egymást támogatva, egy irányba haladva kell küzdeni a kitűzött célokért. Az elért eredményeink a fantasztikus kollégáim munkáját dicsérik, azokét, akikkel az elmúlt három évben egymásra találtunk, közösen építkeztünk. Erre a csapatra vagyok a legbüszkébb, mert olyan egységet képviselünk, ami egyedülálló a szakmában – hangzott el Kis Domonkos Márktól.

 

Antal Zsolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese beszédében a márkaépítést, a globális világ nyújtotta lehetőségek kiaknázását, valamint az új médiákon való jelenlét fontosságát hangsúlyozta. A jövő a fiatalokban rejlik, a cél a Z generáció elérése, figyelmének felkeltése, valamint a kultúra felé terelése. A Déryné-program által életre hívott KultUp program szintén a Z generációt, a középiskolásokat veszi célba. A program ötlete több mint tíz éve fogant meg Kis Domonkos Márkban és Héjja Gáborban. Hosszas előkészítést követően idén februárban pilot jelleggel indult el. Missziója, hogy az élmény- és drámapedagógiai nevelés eszközeivel, kulturális élményeken keresztül a diákokat a minőségi tartalomfogyasztás felé terelje. A konferencia résztvevői Arany János Toldi című darabjának szünetszínházi változatát tekinthették meg a Győri Nemzeti Színház előadásában. Majd Kis Domonkos Márk kihirdette a drámaírói műhely idei ösztöndíjasait. A 2022-es szép eredményeket túlszárnyalva idén 51 jelentkezés érkezett be, a szakmai bizottsági ülést követően ebből tíz pályamű került a mentorok elé, amelyből végül a mentorprogramba Holczer Dávid Ötvenegy perc című drámakoncepciójával, Kovács Gábor Attila az Indulhatunk, Edit néni? című drámatervvel, Nagy-Szakmáry Attila a Grand Hotel és Tréfás Luca a Hopeless című pályaművel jutott be. A konferencia résztvevői ezután szakmai kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt. 

Borítókép: Lakitelken, a Nemzeti Művelődési Intézetben tartották a konferenciát (Fotó: Fejes Bence)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.