Meghalt Török Ádám, a Mini frontembere + videó

Elhunyt Török Ádám Máté Péter-díjas és Fonogram-életműdíjas magyar fuvolista, énekes és dalszövegíró. A Mini együttes alapítója és frontembere hetvenöt éves volt. Május 8-án az Erkel Színházban adott volna születésnapi koncertet.

Magyar Nemzet
Forrás: FB, MTI2023. 04. 18. 9:25
null
Török Ádám Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legendás énekes, fuvolista halálhírét a fia, Török Dániel jelentette be a közösségi oldalán.

Odaát találkozunk, Apa

– írta bejegyzésében Török Dániel, aki a Vissza a városba című dal szövegének részletét is megosztotta édesapja emlékére:

Hé, ember, mondom, ember!

Az utat járom én,

mert ha nem tudnád, az út királya

voltam s maradok én!

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Gyerekkorában kezdett fuvolázni tanulni, majd elvégezte az előkészítőt a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-tanszakán. A gimnázium alatt, 1965-ben kezdett zenélni, 1968-ban a Dogs együttesben énekelt. Ugyanabban az évben 

megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest, amely tizenöt év kihagyással napjainkig működött.

1972-ben az első tabáni bulin felléptek az LGT-vel és a Syriussal. Tagcserék után a Mini stílusa a dzsesszrock felé mozdult el. A Mini 1976 és 1978 között a Budai Ifjúsági Parkban a híres „rockkeddeken” a P. Mobillal öt-hatezres közönség előtt játszottak, emellett rendszeresen felléptek a Tabán és a Bem rockpart programjain. Az akkori pártállami hanglemezgyári vezetés sokáig megakadályozta a Mini első nagylemezének megjelenését, az első anyag Vissza a városba címmel végül 1978-ban került forgalomba.

A Mini 1983 novemberétől szünetelt. Török Ádám előbb megalapította a Mini RC-t (Robot Company), majd a Tátrai Török Tandemet. Az 1987 és 1990 közötti időszakban Török Ádám szólóban játszott, turnézott az Egyesült Államokban, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1991-ben Závodi Jánossal közösen megalapította a RABB-ot (Rhythm and Blues Branch).

A kilencvenes évek végétől újra együtt játszott régi zenekarával Török Ádám és a Mini néven. 2017-ben Mini Acoustic World nevű formációjával készített koncertlemezt adott ki Bartók On Rock címmel. 2018-ban először adták ki CD-n a Mini együttes első albumát, és az utána következő három anyagot a zenekar „ezüst korszakából”.

Török Ádám 2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, 2019-ben a Máté Péter-díjat, 2021-ben Fonogram-életműdíjjal tüntették ki – ismertette az MTI.

 

Borítókép: Török Ádám (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.