Útleveles kirándulás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Saját múzeumi útlevéllel járhatják végig az érdeklődők a 170 évre visszatekintő világkiállításokat és ismerhetik meg a magyarok büszkeségeit – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 18. 21:30
A Hagyományunk ruhaszobrai címû tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.
Budapest, 2022. szeptember 22. A Hagyományunk ruhaszobrai címû tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, ahol a Magyar Képzõmûvészek és Iparmûvészek Szövetsége szervezésében három és fél méter magas szobrok tizenegy kortárs textilmûvész ruháit viselik. A Csegöldi Erika, Bányász Judit, Bodnár Enikõ, Nyíri Katalin, Marosi Kriszta, Szûcs Blanka, Farkas Imola, Nádasdi Kati, Latin Anna, Földi Kinga és Molnár Mária Virág által megálmodott öltözékek nem minde Fotó: Branstetter Sándor Forrás: Branstetter Sándor/MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNM közleményében kiemeli, hogy a múzeumi útlevelet a látogatók ingyen kapják, majd az egyes állomásoknál pecsételhetnek, délután pedig Katona Csaba történész vezetésével történelmi és gasztronómiai tárlatvezetéshez, valamint sör- és pezsgőkóstolóhoz lehet csatlakozni. A felfedező túrának a családok a múzeum boltjában jelképes összegért, 90 százalékos kedvezménnyel megvásárolható hátizsákkal is nekivághatnak majd, és a benne lévő játékos kutatófüzettel kereshetik fel a kiállítás legérdekesebb darabjait; a meglepetéscsomag otthoni alkotóprogramokra is lehetőség ad – áll a közleményben.

A geszterédi szablya másolata a Magyar Nemzeti Múzeumban
A geszterédi honfoglalás kori magyar fejedelem X. századi, arany veretekkel díszített szablyájának rekonstrukciója a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. május 18-án. A fegyvert egy hónapon át láthatja a közönség a múzeumban (Forrás: MTI/Kovács Attila)

 

Az államalapítás ünnepén és Szent István napján, vasárnap 10 és 18 óra között ingyen látogatható a múzeum valamennyi kiállítása, valamint megtekinthető a magyar királyok koronázási palástja is, amely a Nemzeti Múzeum egyik legjelentősebb kincse.

A múzeum közleményében kiemeli, hogy augusztus 20-án látható utoljára a geszterédi aranyszablya hiteles rekonstrukciója a Kandalló teremben.
Hozzáteszik, hogy vasárnap látható utoljára a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar expósikerek (1851–2021) című időszaki kiállítása is, amely 170 év 32 világkiállításának magyar sikereit mutatja be. A gyűjteményben a magyar képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, élelmiszeripar és a vendéglátás is.
A Nemzeti Múzeumban Csillag és kereszt címmel nyílt időszaki kiállítás, amely a 100 éves Magyar Érdemrend, az Osztrák–Magyar Monarchia megszűnésével függetlenné vált Magyarország önálló kitüntetésrendszerének legfontosabb elemének történetét mutatja be. A tárlat október elsejéig látogatható a múzeum kupolatermében – áll a közleményben. 

A közleményben kiemelik, hogy vasárnap ismét megcsodálható a Nemzeti Múzeum kapuőreinek díszőrségével Budapesten, az Alkotmány utcánál az Aranyvonat, amely 1938-ban a Szent Jobbot szállította országos körútra. A vonatban megcsodálható a korona, a jogar, az országalma, illetve az ereklyetartóban fekvő Szent Jobb hiteles másolata.

A bizánci stílusban díszített aranykocsi a II. világháború végén elpusztult, 2015-ben a magyar kormány a rekonstrukciós munkálatok felügyeletével a Magyar Nemzeti Múzeumot bízta meg, a tervezésben pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Vasúttörténeti Park szakemberei is részt vállaltak. Az új Aranyvonat öt év alatt készült el, az eredetivel megegyező külsővel, de a mai vasútbiztonsági előírásoknak megfelelve.


Borítókép: A Hagyományunk ruhaszobrai című tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében (Forrás: MTVA/Branstetter Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.